Monday, May 20, 2024
HomeРегионКюстендилТранспортът в Кюстендил: Ще имат ли и кога гражданите редовен превоз до...

Транспортът в Кюстендил: Ще имат ли и кога гражданите редовен превоз до столицата и обратно?

Магдалена Милтенова: Каквото и възлагане да бъде направено, то ще бъде незаконосъобразно, ако преди това не бъде изчистена транспортната схема, по отношение на конфликти

Разписанията, които се възлагат трябва да отговарят на законодателството, заяви председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи в България

Преди седмица основният превозвач по направление Кюстендил-София-Кюстендил преустанови обслужването на всички автобусни линии, възложени от Община Кюстендил. От фирмата посочиха, че част от причините за решението им са липса на равнопоставеност на квотите на двете общини, неутвърждаване на маршрутните разписания от Министерство на транспорта, нарушаване на минимално допустимия интервал между две обслужвания по една и съща линия и др. В писмо, разпространено до медиите бе отбелязано още, че Община Кюстендил не е изпълнила и нормативното изискване за възлагане на превози от републиканската транспортна схема, което е допустимо единствено и само по реда на Закона за концесиите. От фирмата заявиха още, че ще продължат обслужването на линията София – Кюстендил, но от квотата на Столичната община. Спирането на 26 автобусни курса от Кюстендил до София и обратно създаде напрежение между редовно пътуващи по направлението, след като автобусите бяха драстично намалени. За решаването на възникналите проблеми, кметът на общината П. Паунов заяви, че ще търси нов превозвач по линията Кюстендил-София-Кюстендил, както и че ще сключи договор, при условията, които позволява законът. След възникналото напрежение разговаряме с Магдалена Милтенова, председател на Конфедерацията на автобусните превозвачи в България.

– Г-жо Милтенова, запозната ли се със ситуацията в община Кюстендил, свързана с обслужването на линията по направленията за София и обратно, след прекратяване на договора от страна на основния превозвач. Как я определяте?

– Първо, искам да кажа, че самото възлагане на този превозвач е абсолютно неправомерно, защото според действащото законодателство, процедура би могла да бъде проведена единствено по реда на Закона за концесиите, а не по Закона за обществените поръчки, както всъщност е било направено. Освен това, за да е законосъобразна процедурата по възлагане на превозите, следва маршрутните разписания да са съгласувани с Министерство на транспорта и съобщенията. Съгласуването означава потвърждение от страна на самото министерство, че възложените разписания не са в конфликт с други разписания по същото направление, и е спазено едночасово отстояние от друго обслужване. На практика нито едно от двете неща не се е случило по време на това възлагане. Няма и съгласуване от страна на Столична община, че същата няма претенции по отношение на това, че квотата по възлагане на Община Кюстендил е 2/3, а на Община София 1/3, а не както е предвидено в закона. Т.е. почти нищо от изискванията на законодателството не е изпълнено по отношение на въпросното възлагане.

– Една от групите в ОбС излезе с предложение при обявяване на нова обществена поръчка за обслужване на линията, процедурата да бъде разделена на три обособени позиции за различните часове на изпълнение на курсовете, както и срокът за изпълнение да бъде намален от 5 на 3 години. Това би ли помогнало или отново ще е някакъв вид нарушение на процедурата?

– Абсолютно недопустимо е да се организира процедура, каквато и да било тя, и независимо по кой ред, в чийто предмет няма правен смисъл. Пак казвам, може да се възложи единствено нещо, което съществува в правния мир. Нещо, което го няма – няма как да бъде възложено. Община Кюстендил не знае на този етап, дали това което възлага, съществува или не в правния мир. Трябва по някакъв начин цялата процедура да бъде съгласувана с Министерство на транспорта. Важно е да се знае, че съгласно действащата норма на чл.19, ал.6 от Закона за автомобилните превози, “договорът за възлагане на превоз на пътници по съответното маршрутно разписание е недействителен, когато процедурата по възлагане е открита без съгласуването и от органа, утвърждаващ съответното маршрутно разписание”, в конкретния случай – Министерство на транспорта и съобщенията.
Това съгласуване не се прави от Републиканската транспортна комисия, за която кметът твърди, че не се е събирала от 2019 г. Това се прави от редови служители, които установяват дали дадено разписание отговаря на изискванията на закона и дали е валидно, и не е в конфликт с друго такова. В случая това разписание не е валидно, защото е в конфликт със съществуващо разписание. Промяната на квотите, или утвърждаването на ново разписание, няма нищо общо със съгласуването на съществуващо такова. Така че твърдението на общината, че не е имало заседание на комисията от 2019 г., и затова са възложили разписания, които е трябвало да бъдат закрити, категорично не кореспондира с истината. Съгласуването на маршрутните разписания и на започването на процедура за възлагане не отнема време и не е в компетенциите на Републиканската транспортна комисия. В случая община Кюстендил чисто и просто не е спазила закона и не е съгласувала възлагането на превозите си по това направление. Така че отговорът на вашия въпрос е, че може не на 3, а на 10 пакета да се направи въпросното обслужване и да има 10 различни превозвача, но най-главното е, че разписанията, които се възлагат, трябва да отговарят на законодателството. Освен това, при едно подобно възлагане на превозите следва да се осигури сигурност и удобство на гражданите, ако щете и от гледна точка на ползването на превозните документи, които при няколко превозвача биха ограничили свободното им придвижване, с оглед на това, че не е налице интегрирана система и абонаментните карти и билетите ще важат само за конкретния превозвач. По отношение на намаляването на срока на договорите, подобно нещо би се отразило още по неблагоприятно на хората, ползващи този вид транспорт, тъй като няма превозвач, който би инвестирал хиляди левове в инвестиция, която сама по себе си е невъзвръщаема за периода на сключения договор. Това ще понижи още повече качеството на обслужване и сигурността на пътниците.

– Наясно ли сте към този момент как се осъществява обслужването по линията в двете направления и дали автобусите, с които то се случва отговарят на изискванията, предвид че това беше причина за възникване на противоречие между кмета на община Кюстендил и основния превозвач, довело до прекратяване на договора?

– Първо, бих искала да кажа, че редът за установяването на каквото и да е нарушение е ясно посочен във всеки договор. И този ред със сигурност не минава през видеозаснемане и репортажи. Подобни неща са изключително вредни за целия бранш. Те не касаят само конкретен случай, а напротив – отправят се внушения, които се отразяват индиректно на целия сектор. Ако автобусите, с които се извършва превозът не отговарят на изискванията и има нарушения, то те се установяват по определен ред и от комисия, която проверява и установява има или няма отклонения от клаузите на сключения договор, и ако има, се налагат предвидените в договора санкции. Доколкото знам, в конкретния случай от страна на кмета не са налагани санкции на превозвача преди прекратяването на договора за превоз. Не съм запозната в детайли на какво основание се случват нещата. Това, за което имам информация е, че има сигнал от страна на кмета на град Кюстендил до Автомобилна администрация за извършване на проверки и евентуално налагане на санкции на конкретния превозвач.

– Как се извършва транспортът сега и спазени ли са нормативните изисквания?

– Няма начин, който да е различен от този, който е съществувал и преди. Всеки един транспорт се извършва по договор за възлагане на съответната община, която е провела процедура. На база тази процедура има общини, при които има конкретни превозни средства, които са упоменати по договора и които могат да бъдат заменяни по определен режим с резервните такива, по съшия договор. Има общини, където имат наличности, като брой необходими превозни средства, без да са упоменати конкретики. Не знам по кой ред в момента се извършва превоза, но във всеки един момент той може да бъде контролиран от Възложителя. Пак казвам, контролът по клаузите на договора се извършва от Възложителя, а не от „журналисти” и от Автомобилна администрация. Функцията на Автомобилна администрация не е да бъде страна по договор за възлагане. Те могат да контролират дали се спазва работното време от екипажите, дали се спазват часовете по маршрутно разписание, дали има отклонения по техническата изправност на превозните средства, но не могат да бъдат страна по договор за възлагане и да контролират с кои превозни средства се осъществява превоза.

– Като човек, който представлява бранша, можете ли да прогнозирате кога гражданите на Кюстендил ще могат да получат регламентиран и редовен превоз по направленията Кюстендил-София-Кюстендил?

– Според информацията, която имаме в сдружението, на практика няма обществен превоз на пътници на територията на РБ, който да е рентабилен до степен такава, че операторът да има икономически интерес от обслужването. Превозът най-вероятно ще бъде възстановен напълно, когато общината може да си позволи да реализира или собствен такъв, чрез общинско предприятие, или да субсидира превоза на такава линия. Очевидно е, че няма интерес към това обслужване.
Що се отнася до гарантирането на спокойствието на пътниците, че ще имат редовен превоз до столицата и обратно, трябва да се отбележи, че законодателството има решение при всеки един случай. В хипотезата, при която има прекратен договор, независимо по чия инициатива, може да се реализира т.нар. възлагане чрез “спешна мярка”. Регламент 1370 позволява такова, като това възлагане се реализира за период до 2 години, по инициатива – в случая на общината и с разрешението на областния управител. Но пак отбелязвам, че такова възлагане може да се случи само за разписания, които са утвърдени. Републиканската транспортна схема е съвкупност от разписания, които по закон не трябва да са в конфликт едно с друго. В конкретния случай с Кюстендил, трябва да е ясно, че между две обслужвания от София до Кюстендил не трябва да има по-малко от 60 минути. Всички тези разписания трябва да се възлагат по реда на Закона за концесиите, а при форсмажорни обстоятелства, каквито са в момента, може да бъде чрез “спешна мярка”. Важното е, че тези разписания трябва да бъдат съгласувани от министерството, което ясно да се произнесе, че не са в конфликт и не са оспорени от насрещната квота, по отношение на претенции към тях.
Доколкото съм запозната, към момента това изискване на се спазва. Още през 2017 г. беше променена нормативната база, при която закона ясно казва, че когато един договор изтича, 6 месеца преди това, кметът на съответната община трябва да изпрати заявление до органа, утвърждаващ съответното маршрутно разписание, за съгласуване на започването на процедура за възлагане на превозите, в случая до Министерство на транспорта и съобщенията. По наша информация, такова заявление от община Кюстендил никога не е подавано. Трябва да е ясно, че каквото и възлагане да бъде направено, то ще бъде незаконосъобразно, ако преди това маршрутните разписания не са съгласувани по установения от закона ред.

RELATED ARTICLES

Most Popular