Monday, May 20, 2024
HomeНовиниСвятУкраинците отказаха да предадат Мариупол

Украинците отказаха да предадат Мариупол

  • Русия и Украйна продължават мирните преговори

  • Спряха изтичането на амоняк от химически завод край град Суми

Украйна отказа да предаде обсадения от седмици пристанищен град Мариупол, въпреки тежкото положение на защитниците и жителите му.
Москва продължава въздушните удари и срещу други градове в страната, но не се наблюдава прогрес на силите ѝ.
Най-малко осем души бяха убити при бомбардировка от руската армия на търговски център в северозападната част на Киев.
В същото време президентът Володимир Зеленски настоява мирните преговори да се проведат в Израел.
Очаква се в понеделник делегации на Украйна и Русия да проведат нова видеовръзка.
Русия иска Украйна да остане неутрална страна и да се демилитаризира, както и да признае сепаратистките райони в източната си част за независими държави. Киев показва готовност за компромис по искането за неутралитет, но настоява за силни гаранции от Запада за сигурността си.
Украинските власти обаче отказват да отстъпят по въпроса за териториалната цялост на страната, отбелязва ДПА.

Нафтали Бенет: Остават сериозни различия между Украйна и Русия

Израелският премиер Нафтали Бенет, който се опитва да посредничи за слагане на край на войната между Русия и Украйна, каза днес, че въпреки че е постигнат известен напредък, остават сериозни различия между страните в конфликта, предаде Ройтерс.
“Остава още дълъг път, защото. . . има няколко спорни въпроса, някои от които са фундаментални”, обобщи Бенет. Той добави, че Израел, “заедно с други приятели по света, ще продължи да се опитва да преодолее различията и да сложи край на войната”.
За първи път от близо месец бе извършена ротация на украинския персонал в Чернобил
Първа ротация на персонала на украинската атомна електроцентрала в Чернобил от началото на руската инвазия в страната преди близо един месец е започнала вчера, съобщи Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), цитирана от Франс прес.
“Украйна информира МААЕ, че приблизително половината от служителите най-накрая са успели да се върнат у дома, след като са работили в контролираната от Русия електроцентрала в продължение на близо четири седмици“, каза генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси в изявление.

Киев: Не може да става и дума за предаване на Мариупол

Не може да става и дума за предаване на град Мариупол, заяви украинската вицепремиерка Ирина Верешчук, след като Русия призова украинските сили в града да сложат оръжие, предадоха Ройтерс и ДПА.
“Не може да става и дума за никакво предаване и слагане на оръжие”, заяви Верешчук, цитирана от “Украинска правда”. “Вече информирахме руската страна за това”, добави тя.
Тя призова вместо това руската армия да отвори хуманитарни коридори в обсадения град.
Русия заяви, че в Мариупол се случва “ужасна хуманитарна катастрофа” и призова украинските сили в града да сложат оръжие и да го напуснат. Руското министерство на отбраната заяви, че от 10 до 12 ч. московско време (7 до 9 часа по Гринуич) ще бъдат отворени хуманитарни коридори на изток и на запад от Мариупол, като предложи на украинските сили да напуснат града “без оръжие и боеприпаси”. Превземането на Мариупол би позволило на Путин осигури съхопътна връзка между анексирания през 2014 г. полуостров Крим и Донбас, след като руските сили успяха да завземат териториите западно от Мариупол, включително по-малките градове Мелитопол и Бердянск.

Спряха изтичането на амоняк от химически завод край град Суми

Изтичане на амоняк от химически завод край източния украински град Суми е засегнало район с радиус над 5 км, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес, цитирайки изявление на властите. Украинските власти успяха да спрат изтичането на амоняк.
Губернаторът на Сумска област Дмитро Живицки не съобщи на какво се дължи изтичането на амоняк.
Заводът “Сумихимпром” се намира в източните околности на града с население около 263 000 души и беше обстрелван от руски сили през последните седмици, посочва БТА.
Властите призоваха жителите на Суми да дишат през марли, потопени в лимонена киселина и да потърсят убежище в мазета, убежище и на ниските етажи. Амонякът е по-лек от въздуха и се издига нагоре, подчерта Живицки в съобщение в Телеграм. Той добави, че в завода работят служби за борба с извънредните ситуации.
Поради посоката на преобладаващите ветрове засега град Суми не е под непосредствена заплаха, заяви губернаторът./БТA, mediapool.bg

 

RELATED ARTICLES

Most Popular