Monday, May 20, 2024
HomeНовиниБългарияУкрайна отново ще поиска от България старо съветско оръжие

Украйна отново ще поиска от България старо съветско оръжие

Украйна отново ще поиска от България старо съветско въоръжение. Това заяви пред Нова телевизия украинският посланик у нас Виталий Москаленко. Вероятно това ще стане след съставяне на редовно правителство, разбра се от думите му.
По време на предишния кабинет България обеща, че ще ремонтира военна техника. Даването на оръжие обаче бе отказано. Според посланика по въпроса с ремонта на техника има раздвижване, но то не е сериозно.
“Би трябвало България да даде оръжие на Украйна, което да бъде използвано в борбата за независимост. За сметка на това българската армия трябва да бъде превъоръжавана със съвременни натовски оръжия”, заяви Москаленко.
Той допълни, че се надява, че “определено решение” ще бъде прието от България.
“Почти съм убеден, че рано или късно България ще направи такова действие”, заяви посланикът.
По думите му най-важното в момента е, че София подкрепя Киев. България обаче трябва да е по-решителна и да действа в синхрон с Европа, заяви посланикът.
“От една страна помощ от България има, да. Може би тя не е явна, не е особено афиширана, може би чрез трети страни, може би. От една страна, определени действия имат място, продължават се от самото начало до сега”, каза Москаленко.
Москаленко цитира думите на президента Володимир Зеленски и заяви, че мирни преговори с Русия ще са възможни, само когато те се оттеглят от украинска територия, включително и от анексирания през 2014 г. Крим, както и от Донбас.
“Дотогава мирни преговори са невъзможни поради това, че задача на Путин е да елиминира Украйна – и като нация, и като държава. Ако бъдат проведени преговори и Украйна бъде принудена да се откаже от някои свои територии, което е въобще невъзможно, това значи войната да бъде отложена за по-нататъшен период. И замразяване на конфликта, и отлагане не е възможно, поради това, че Путин няма да спре, това ще бъде само една почивка за тях за прегрупиране на сили”, каза дипломатът./ mediapool.bg

RELATED ARTICLES

Most Popular