Friday, May 17, 2024
HomeРегионБлагоевградУролог преглежда безплатно възрастни хора в Благоевград

Уролог преглежда безплатно възрастни хора в Благоевград

Д-р Костадин Радонов се включи в кампанията „Подари време“

Урологът д-р Костадин Радонов прегледа обитателите на Дома за стари хора „Св. Петка“ в кв. „Струмско“. Прегледите са част от съвместната инициатива на Радио Благоевград и Неврокопската митрополия „Подари време“ по повод настъпващите Рождественски празници. Специалистът посочи, че най-често срещаната патология при мъжете е свързана с простатната жлеза, а при жените с пикочния мехур, предаде БНР.

Д-р Радонов ще преглежда възрастните хора веднъж месечно, а тези с по-сериозни заболявания ще транспортира лично до съответния специалист в столицата. За здравето на хората в дома се грижат медицинска сестра и  кинезитерапевт. Всеки един от тях има личен лекар, който предписва съответните лекарства за назначената терапия. Потребителите имат  т.нар. „План здравни грижи“, в който са описани лекарствата, които трябва да приемат, диагнозата, необходимостта от кинезитерапевт.  Прави се скрининг по отношение основните социалнозначими заболявания като артериална хипертония и захарен диабет тип 2.

Екипът  има опит в грижата за болни и възрастни хора. Те се занимават с всички аспекти на превенция, оценка и лечението при необходимост. В постоянен контакт са с общопрактикуващия лекар, както и с други лекари-специалисти.Борислава Драчева като трудотерапевт организира ежедневието на възрастните хора в дома – гледат  филми, посещават концерти, организира литературно четене, еднодневни излети, изработването на картички за Коледа – всичко онова, което прави делника на хората по-смислен и полезен.

RELATED ARTICLES

Most Popular