Sunday, June 2, 2024
HomeРегионДупницаУспешна реализация на проекта „Светлина от миналото”

Успешна реализация на проекта „Светлина от миналото”

Дупничани могат да четат в интернет в. „Светлина”, издаван преди 9. 09.1944 г.

Успешна реализация на проекта „Светлина от миналото”  отчитат от Общинския исторически музей в Дупница. В рамките на проекта, реализиран съвместно с община Куманово в Северна Македония, е ремонтирана къщата на Станке Димитров- Марек, подготвя се етнографска експозиция с предмети от бита на дупничани, ползвани в началото на миналия век, дигитализиран е най-продължително излизалият в града вестник „Светлина”. Той е издаван от 1920 до 1944 година, първият му брой излиза на 18 декември 1920 г. и е спрян по политически причини.

„Проектът „Светлина от миналото“, финансиран по Интеррег-ИПП трансгранична програма между Р България и Р Северна Македония, стартира на 18.12.2020 г. със срок на изпълнение 2 години, които изтекоха на 18.12.2022 г. Водещ партньор бе Центърът за развитие на третия Североизточен район за планиране в Р Северна Македония, а проектният му партньор бе Историческият музей в гр. Дупница. Проектът беше финансиран в рамките на програмната специфична цел „Повишаване на туристическия потенциал на региона чрез инициативи за сътрудничество за по-добро опазване и устойчиво използване на природното и културното наследство“.

Exif_JPEG_420

Целите, които музейният екип си постави с участието в проекта, са постигнати максимално: реновирана е къщата на “Ст.Димитров – Марек” и се подготвя етнографската експозиция “Градски бит от началото на ХХ век”

Създаден е Център за дигитализация на културно-историческото наследство, оборудван с необходимата техника.

По проекта е разработен софтуер който ще модернизира и популяризира работата на музея.

В изпълнение на дейностите е създаден електронен каталог към сайта на Исторически музей -Дупница, където може да четете първите броеве на в. “Светлина” отпреди 100 години”, казаха от музея. Както сме писали, проектът е на стойност 458 365. 90 евро общо за двете културни институции в Дупница и Куманово.

Сред главните цели на проекта са реклама на културното и природно наследство и развитие на туризма в двете общини.

Юлияна КОЛЧАКОВА

 

RELATED ARTICLES

Most Popular