Monday, May 20, 2024
HomeНовиниБългарияСкандално!Разменени бебета в „Шейново“, започва проверка

Скандално!Разменени бебета в „Шейново“, започва проверка

Прокуратурата, здравните и социалните власти проверяват случай на размяна на новородени бебета в столичната акушеро-гинекологична болница “Шейново”.

Случаят е отпреди няколко месеца, но до установяването му се е стигнало едва в началото на тази седмица. Майката, чието бебе е размененосе усъмнила, защото новороденото, което отвела в дома си било тъмничко, а нито жената, нито мъжа й били с по-тъмен цвят на кожата. Потърпевшата се разровила в дома си и открила както своята гривна от родилното, така и тази на бебето и установила, че номерът на нейната ръка не е същият като тази на ръката на детето, която била запазена за спомен. Това дало повод да се реши на ДНК тест, койтодоказал, че бебето наистина не е нейно. Младата майка сигнализирала болницата, която започнала вътрешна проверка. Установено било, че номера на гривничката, която се поставя на детето при раждане, не съответства на този на майката. Така се стигнало до заключението, че две бебета, родени по едно и също време, са разменени и са дадени на грешните родители.

Подозренията са, че в болницата бебетата може да са били разменени умишлено или да е допусната грешка от страна на персонала.

Министерството на здравеопазването се е самосезирало по случая, се съобщава от пресслужбата на ведомството. Със заповед на министъра на здравеопазването Асен Меджидиев започва проверка, която ще бъде извършена от Изпълнителната агенция “Медицински надзор”. Районната прокуратура, също разследва информациятана медиите за разменените бебета в АГ болницата в София. От държавното обвинение съобщиха, че досъдебното производство е започнало преди седмица по сигнал от столичната полиция. Разследването се води по текста в НК, според който, ако някой умишлено замени малко дете, се наказва с лишаване от свобода до две години. Досъдебното производство уточнява всички данни и обстоятелства, случили се в държавна болница.На брифинг зам.-районният прокурор Иван Стефанов заяви: “Извършваме разследване по член 184 от НК, за заменени малки деца в голямо столично болнично заведение. Разпитани са 28 души, взети са биологични материали от майките на малките деца. ДНК експертизата е установила, че родителите, вписани в актовете за раждане на двете деца, не съответстват на биологичните такива. А именно че двете новородени са разменени при изписването от болничното заведение”. По думите му в момента се извършват множество действия по разследването. „Делото е върнато в полицията. Указани са допълнителни разпити на допълнителна група лица, за да се установи в пълнота фактическата обстановка и обстоятелствата довели до размяната на двете деца”. Прокурор Стефанов е категоричен, че и двете майки са съдействали за вземането на биологичния материал за ДНК експертиза. Той уточни, че към момента децата са при жените, с които са изписани от здравното заведение. “Уведомена е Дирекция “Социално подпомагане”, която да прецени дали някое от децата е в риск или опасност. Такива данни няма” е подчертал Стефанов. Директорът на „Шейново” д-р Румен Велев също е дал изявление по-случая, като коментира, че за първи път в болницата има такъв случай. „След като разбрахме, че има такова съмнение, веднага се обърнахме към полицията. Органите на реда започнаха съответните действия“, добави Велев.

Говорителката на прокуратурата Сийка Милева определяслучая с бебетата като шокиращ: “Да замениш две бебета и да изправиш две семейства пред тежкото изпитание да търсят истината, е като сюжет за филм. Този случай провокира много институции да реагират и да се замислят къде са пропуските, кой и как е допуснал това да се случи и какво наказание ще получи.“ Милева определя станалото като “шокиращ случай, който ни дава поредния повод да отбележим, че законодателството в България е остаряло”.

В късните часове на 21 декември, Софийска районна прокуратура съобщи следното:

„На 14.12.2022 г. след доклад на случая от Главна дирекция „Национална полиция“ в Софийска районна прокуратура е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 184, ал. 1 от НК за това, че през месец септември в болница в гр. София умишлено са заменени малки деца.

До момента в хода на разследването са разпитани множество свидетели и е изготвена ДНК експертиза.

Разследването по случая продължава“.

RELATED ARTICLES

Most Popular