Saturday, May 18, 2024
HomeНовиниБългарияУстановени са 9 положителни проби за коронавирус от общо 99 изследвани проби

Установени са 9 положителни проби за коронавирус от общо 99 изследвани проби

Установени са нови 9 положителни проби за коронавируса от 99 изследвани лица, съобщи шефът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. Всички те са от София. Най-младите са момче и момиче, завърнали се от Австрия. Така заболелите от Covid-19 в България станаха 16, като от тях вчера почина една жена.

Те са с най-различна история и различни възрастови групи, каза той на редовния брифинг, започнал малко след 17 ч. днес. Сред тях са 4-ма, които са карантинирани в Белодробната клиника. Те са без клинични оплаквания.

Пробите са взети и от амбулаторни пациенти, които вече са извикани – двама за ВМА, едната е лежащо болна. Тя е от компанията на предишната положителна проба, заедно са били на почивка, на тези конгреси, каза Мутафчийски.

Втората приета от групата, която е Лондон-Испания, е в по-тежко състояние – има двустранна бронхопневмония, докато колежката й е в леко състояние. Състоянието на другите е задоволително, съобщи той.

Работи се по издирването на хората, които са били в контакт с 9-те лица, сигурно повече от 200 души, които не могат да се установят за един час, каза Мутафчийски. И добави, че са подадени на органите на столичната РЗИ, които заедно с Национална полиция ги издирват.

Няма влошаване в състоянието на пациента в “Пирогов”, чието състояние е критично, но няма и подобряване.

За болните, които са в Габрово и в Плевен, няма негативно развитие на симптоматиката.

Футболистът на „Левски” ще бъде изследван утре, каза Мутафчийски, очевидно визирайки нападателя Найджъл Робърта.

Потвърдените случаи на Covid-19 у нас бяха 7 вчера, когато почина 66-годишна жена, настанена със заболяването в „Пирогов“.

В България болничните легла са общо 53 173 броя, като от тях 2063 са за интензивно лечение, показват данните на Министерството на здравеопазването към 31 декември 2018 г.

Капацитетът на инфекциозните клиники и отделния в България за приемане и лечение на пациенти с COVID-19 може да бъде удвоен в рамките на 24 часа при необходимост, информира главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Към настоящия момент функционират 740 инфекциозни легла у нас, а по заповед на министъра на здравеопазването допълнително са разкрити и вече са в готовност за работа 3 допълнителни лечебни заведения за болнична помощ на територията на столицата. При необходимост същата мярка ще бъде приложена и в други градове в страната.

RELATED ARTICLES

Most Popular