Monday, May 20, 2024
HomeРегионБлагоевградУченици от класа по религия в Благоевград посетиха Рилския манастир

Ученици от класа по религия в Благоевград посетиха Рилския манастир

Ученици, изучаващи “Религия – православие”, от VIII СУ „Арсени Костенцев“ в Благоевград, посетиха Рилската света обител в края на учебната година. 2 “а” клас и сборна група от трети и четвърти клас избраха да пътуват в Рила планина, заедно с учителите си: Румяна Кръстева, Христина Николова, педагогическия съветник Жулиета Думбанова и учителката по религия – д-р Мирела Кючукова.
С благословението на Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим от години в училището се изучава предметът и децата придобиват знания за православната вяра, българските светци, примера на светите мъже и жени и усвояват християнските добродетели. С негова подкрепа учениците осъществиха пътуването с учебна цел: да научат повече за св. Йоан Рилски и неговата обител, да разгледат експонатите в църковните музеи и да измолят молитвите на Рилския покровител.
Още с пристигането групата беше посрещната от любезно предоставения от Адрианополския игумен дядо Евлогий, гид, който спокойно, внимателно и по подходящ начин се погрижи малчуганите да научат повече за светата обител и живота в нея.

Специално внимание той обърна на мощите на св. Йоан Рилски Чудотворец, на чудотворната икона св. Богородица Осеневица, както и на гроба на цар Борис III.
След храма децата посетиха църковно-историческия музей, където допълниха знанията си от часовете по Религия и видяха на живо много от артефактите за които бяха учили: Рафаиловия кръст, църковни одежди и утвар, пушки на защитниците на манастира и много други. За живота в манастира и неговото стопанство разказа втория музей, където са запазени готварски съдове – казани от 2 тона, комина като шишарка и други, свидетелстващи за броя на поклонниците посрещани през вековете.
След учебната разходка, учениците се почерпиха с вкусни мекици край манастира и закупиха книжката за св. Йоан Рилски , за да пренесат наученото за неговия живот у дома.
На път за Благоевград ученическият автобус спря край селската църква „Успение Богородично“ в село Бараково и беседваха за света Богородица. Те разгледаха и музейната сбирка, разказваща за историята на храма и селото през годините.
Лалка Иванова с радост посрещна децата с почерпка и покана да разгледат църковния двор, в който се помещава езеро с водни лилии, стара каручка, люлки и други интересни за децата неща.
На тръгване всички поздравиха г-жа Кръстева за нейното пенсиониране, като й пожелаха от сърце, да бъде здрава и да продължи да подкрепя тръгналите по пътя на знанието.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular