Monday, May 20, 2024
HomeРегионПерникУченици от Перник честваха в аванс Деня на християнското семейство

Ученици от Перник честваха в аванс Деня на християнското семейство

Учениците от третите класове на ОУ „Св. Иван Рилски“ в Перник и отец Людмил Йорданов – предстоятел на централния пернишки храм, носещ името на светеца, организираха честване по повод празника Въведение Богородично и Деня на християнското семейство и младеж.

Събитието, което е част от програмата на Софийската света митрополия за Въведение Богородично, се състоя в Тържествената зала на Минната дирекция. Гости на децата бяха Белоградчишкият епископ Поликарп, митрополитът на Птолемаида от Александрийската патриаршия Емануил, игуменът на Църногорския манастир „Св. безсребреници Козма и Дамян“ архимандрит Никанор, духовници от Пернишко. Присъстваха също зам.-кметовете Мирослав Стоицев и Стефан Кръстев и директорът на училището Цветана Пиралкова.

Учениците бяха подредили изложба на техни рисунки, част от тях бяха подготвили обредни хлябове, стихове и песни, с които изненадаха присъстващите духовници и родители. “Състоялото се събитие ни даде възможност да говорим за семейството като основна изконна институция и да творим заедно със 150 деца и техните родители“, каза директорът на училището Цветана Пиралкова. В поздрава си към учениците епископ Поликарп подчерта, колко е важно децата да бъдат възпитавани като истински християни в 21-ви век.

Повече за празника

На 21 ноември Православната църква чества празника Въведение Богородично. Според Светото писание на този ден родителите на тригодишната Мария я завели в Иерусалимския храм и отдали в служение Богу. Първосвещениците и служителите в храма ги посрещнали с пеене на свещени химни. Дева Мария e поставена на първото стъпало пред храмовия вход и за почуда на всички присъстващи, неподдържана от никого, тя се изкачила свободно по 15-те стъпала и се спряла на най-горното.

Първосвещеник Захария въвел пречистата Отроковица в Светая Святих, където влизал веднаж в годината само първосвещеникът. Праведните родители принесли дарове и жертви на Бога и след това, като получили благословение от свещениците, се върнали с роднините си в Назарет.

Дева Мария живеела при храма. Възпитавала се под надзора на по-възрастните благочестиви девойки, познаващи Светото Писание. Църквата я нарича “прекрасна зора”, от която изгряло Слънцето на правдата.

Когато пречистата Дева стигнала до възраст, на която девиците, които се възпитавали при храма, обикновено се връщали в света и се омъжвали, свещениците поискали тя да постъпи по същия начин. Но Maрия им открила своето желание – да посвети себе си Богу и да не встъпва в брак. Тогава те, по внушение от Св. Дух, я сгодили за престарелия Йосиф, роднина на нейните родители. Той станал покровител на Мария и уважавал обета, който тя дала пред Бога.

RELATED ARTICLES

Most Popular