Wednesday, May 22, 2024
HomeРегионПетричФакелно шествие срещу насилието над жени поведе благоевградчанката Стефка Терзийска

Факелно шествие срещу насилието над жени поведе благоевградчанката Стефка Терзийска

Не се страхувайте да подавате сигнали, призова пребитата преди 2 месеца бизнесдама

“Искам да се обърна към всички жени, които са станали жертва на домашно насилие, да не се страхуват и да подават сигнали. Нека да знаят, че ще получат закрила и подкрепа.” Това каза Стефка Терзийска от Благоевград, която бе жестоко пребита пред дома си. Арестуван бе нападателят, но Терзийска настоява да се издири и задържи и поръчителят, като тя има сериозно подозрения, е това е бившият й мъж.

Бизнесдамата и синът й Коста Козас поведоха в неделя вечер факелно шествие срещу насилието над жени, организирано от Коста. Поводът бе навършването на 2 м. от бруталното нападение срещу Терзийска. Мирната демонстрация под надслов „Правосъдие на светло: Да спрем насилието над жени” започна на мястото, където Стефка Терзийска беше нападната, и премина пред сградата на ОДМВР, като завърши пред Съдебната палата.

В подкрепа на Стефка Терзийска и на пострадалите от насилие хора дойдоха и представители на местната власт, сред които общински съветници от Благоевград, председателят на Общинския съвет Радослав Тасков и кметът на Симитли Апостол Апостолов.

“Искам да дам пример на всички жени, пострадали от насилие, защото напоследък ми се обаждат много пострадали като мен, но се страхуват да подават жалби”, посочи Стефка Терзийска. Тя изказа благодарност към полицията, че бързо е разкрила извършителя, но иска разследването да стигне до край и очаква службите да разкрият поръчителя. “Физически вече съм по-добре, на крака съм, важното е, че съм жива. Зрението на едното ми око е загубено, консултирах се и с лекари в чужбина, които потвърдиха мнението на нашите медици. Психическата травма обаче остава и не съм сигурна дали някога ще отшуми. Благодаря на хората а подкрепата. Първият протест бе докато бях в болница и това ми даде сили да се боря”, каза бизнесдамата.

Бившият й съпруг Йоанис Козас преди месец бе арестуван за шофиране след употреба на марихуана, а при обиск в къщата му бяха намерени наркотични вещества и незаконно оръжие и боеприпаси. След кратък престой в ареста бе пуснат под домашен арест заради влошено здравословно състояние. незаконни оръжия и боеприпаси, както и наркотични вещества. В момента той е с мярка за неотклонение “домашен арест”.

Преди месец отново имаше протест в защита на пребитата жена пред сградата на съда в Благоевград.

RELATED ARTICLES

Most Popular