Wednesday, May 1, 2024
HomeРегионДупница11 г. държавата не може да вземе имението на Братя Галеви

11 г. държавата не може да вземе имението на Братя Галеви

Вече 11 г. продължава делото, което КПКОНПИ води срещу Братя Галеви, съпругите им и офшорни фирми за конфискуване на техни имоти. През това време Пламен Галев и Ангел Христов избягаха от страната, а през юни се разбра, че Геле се е върнал тайно и е починал.

Преди дни излезе решение на втора съдебна инстанция по делото за конфискуване на имуществото им, което обаче може да се обжалва във ВКС.

На първа инстанция Окръжният съд в Кюстендил постанови отнемане в полза на държавата на имението от 10 дка в с. Ресилово, където живееха Пламен Галев и Ангел Христов със семействата си, техни дялове във фирми и дребни суми пари.

На втора инстанция обаче съдът отказа да конфискува в полза на държавата имението, в което има две триетажни къщи басейн, фитнес зала, покрит паркинг и др. помощни помещения, пише „24 часа“.

Земята, върху която е построено е на двете семейства. Те обаче отстъпват право на строеж на кипърска офшорка, която вдига сградите за около 1 млн. лв. После същата офшорка, чрез пълномощниците си Галев и Христов продава и прехвърля правото на собственост на друга офшорна фирма на Британски Вирджински острови за 31 хил. долара. Тя пък от своя страна дава имението под наем на Галеви и Христови срещу 300 лв. на месец.

Съдът открива тясна свързаност между физическите лица Галев и Христов и двете офшорки. “Учредяването на вещното право на строеж на офшорното дружество е насочено към укриване на произхода на средствата за изграждането на сградите в имота на Пламен Галев и Ангел Христов, а последващото прехвърляне на собствеността върху сградите отново на офшорно дружество, представлявано от собствения им счетоводител с генерално пълномощно, позволява прикриване на действителния собственик на имуществото. Така под формата на наемно правоотношение срещу символичен наем от по 300 лв. месечно, изплащан фиктивно двамата са си обезпечили ползването на две триетажни жилищни сгради и луксозен ограден жилищен комплекс с басейн, тренировъчна зала, фитнес център, покрит паркинг, и множество допълващи постройки, както и още две жилищни сгради”, се казва в решението на съда.

Магистратите и на двете инстанции обявяват сключените сделки за недействителен по отношение на Държавата.

Апелативни съдии твърдят обаче, че сделката по продажбата на имота от едната на другата офшорка е недействителна само по отношение на държавата. В случая КПКОНПИ е претендирал отнемане на имуществото от ответниците – физически лица, което искане е неоснователно, и следва да се отхвърли.

Нямало внесено искане за отнемане на имуществото предмет на договора за покупко-продажба на недвижимия  имот и затова в сегашното дело такова решение нямало как да се постанови.

RELATED ARTICLES

Most Popular