Wednesday, May 22, 2024
HomeРегионДупницаХайтов насмете десетокласници в Дупница, падна им се неизучавано произведение

Хайтов насмете десетокласници в Дупница, падна им се неизучавано произведение

821 ученици от област Кюстендил положиха изпит по български, 37 не се явиха

821 десетокласници от областта са се явили на изпита за националното външно оценяване (НВО) по български език и литература (БЕЛ) във вторник, съобщиха от Регионалното управление на образованието в Кюстендил. На изпита не са отишли 37 от учениците в 10 клас. Причините са различни – имало е болни и закъснели за изпита ученици. Не е изключено някои да не са се явили умишлено, допускат от просветния инспекторат. Оттам увериха, че изпитът е преминал нормално. Дали са срещнали затруднения, справили ли са се със задачите, попитахме току-що излезли от изпита ученици от 10 клас на ПГ „Хр. Ботев“ в Дупница.
“Очаквах да бъде по-трудно. Имаше 3 текста, по които трябваше да се работи, задачета беше четене с разбиране. Към текстовете имаше въпроси, на които трябва да отговорим. Това беше основното. Имаше и един текст с 8 грешки, които трябваше да открием и да ги поправим. Според мен се справих, но ще видим резултата”, каза Денис Аспарухов. Момчето отбеляза, че не му е останало време да отговори на последния въпрос.


„Не ме затрудни нищо. Беше ми лесно, но и на мен не ми стигна времето за последната задача”, отговори Валери Йорданов.
„Затрудни ни малко тезата. Последният въпрос беше за собствена теза. Освен това имахме произведение – „Дърво без корен” на Николай Хайтов, което нашият клас не бяхме взимали, и ни беше малко трудно да разграничим важното от маловажното. И може би ни беше трудно, защото като не сме взимали произведението, нямаше как да напишем някои от задачите. Ние написахме всичко, но дали ще е вярно… Да се надяваме, че ще е”, обясни Михаела Костадинова.
„И мен също ме затрудни „Дърво без корен”, лаконична бе Елена Крумова.
Изпитът на 14 юни бе първият от изпитите за НВО в 10 клас. Равнището на компетентностите по БЕЛ в края на първия гимназиален етап се проверява писмено чрез тест с общо 23 задачи. 14 въпроса са с избираем отговор, а 6 – с кратък свободен отговор. Има по една задача за редактиране и за разширен свободен отговор, в който трябва да се формулира теза или антитеза. Последната задача е за създаване на текст (резюме, заявление или CV). Изпитът продължава 90 минути – два слети учебни часа. Резултатите ще бъдат обявени до 28 юни т. г. С резултата в 10 клас учениците от обединените училища кандидатстват за местата от допълнителния план-прием за продължаване на образованието си във втория гимназиален етап.

Юлияна КОЛЧАКОВА

RELATED ARTICLES

Most Popular