Sunday, May 19, 2024
HomeРегионДупница877 седмокласници от Кюстендилско разсъждаваха над думи на Моканина, няма анулирани работи

877 седмокласници от Кюстендилско разсъждаваха над думи на Моканина, няма анулирани работи

877 от 935 допуснати седмокласници в областта са се явили на изпита за национално външно оценяване по български език и литература (БЕЛ), съобщиха от Регионалното управление на образованието в Кюстендил. Отсъствали са 58 ученици. „Повечето ученици са се явили на изпита. Изпитният ден протече нормално. Няма анулирани работи и инциденти. Проверката на работите по български език и литература започват от 17, а по математика – от 19 юни, съгласно графика на МОН”, каза началникът на РУО Мая Стойчева.

Накратко преценка за изпита направиха ученици в седми клас на ОУ„Евлоги Георгиев” – Дупница. Всички, с които разговаряхме, казаха, че изпитът е бил лесен.
„Мисля, че се справих добре. Нямаше толкова трудни задачи. Всичко мина добре”, каза Кристиян Василев.
„Една от задачите беше за четене на текстовете с разбиране, които трябваше и да редактираме. Имаше и текст от разказа за Моканина, за който да направим обяснения със свои думи. Включени бяха и други задачи”, бе отговорът на Василена Атанасова.
„Всичко, включено в изпита, беше учено и стига да си учил през годината и да си слушал това, което обяснява госпожата, ще е лесно. Смятам, че съм се справила добре, ще видим резултата накрая”, коментира Виктория Илиева.
„Всичко беше горе-долу лесно. Написах всичко за преразказа, дано да е така”, отговори Кристина Тончева.
Тестът по БЕЛ на националното външно оценяване за 7 клас е с 26 задачи. От тях 18 въпроса са затворени – избира се от 4 възможности. Има 6 задачи с кратък свободен отговор, една е с разширен свободен отговор. По традиция последната задача изисква подробен преразказ по неизучавана художествена творба. Стана ясно, че учениците са писали подробен преразказ от името на неутрален разказвач върху творбата на Красимир Бачков „Талисманът”.

По информация от пресцентъра на Министерството на образованието и науката в творбата се разказва за ученически оркестър, който организира благотворителни концерти, за да събира пари за лечението на болно момиче. То оздравява. Задачата на седмокласниците е била да преразкажат тази история, разказана в авторския текст от един от музикантите, от името на неутрален разказвач. Разказът „Талисманът“ е писан специално за банката с непознати произведения, използвана за националното външно оценяване в 7 клас. Авторът е писател и поет – публикувал е седем сборника с разкази и новели, два романа и една стихосбирка. Носител е на различни национални награди за проза. Превеждан е на английски, руски, украински и словашки. Има висше педагогическо образование и в момента преподава изобразително изкуство във варненско училище, информираха национални медии. Майстор Кольо Фичето е герой в текстовете за четене с разбиране и за редактиране. С тях са свързани и останалите езикови задачи. Седмокласниците са решавали също литературни задачи върху изучавани произведения. Едно от изискванията към тях на изпита е било с три-четири изречения да обяснят внушението на думи на Петър Моканина от разказа „По жицата“ на Йордан Йовков.
Изпитите по математика в 7 и 10 клас ще се проведат на 16 юни т. г. Максималният брой точки на всички изпити е 100. Точките не се преобразуват в оценки. Резултатите ще бъдат обявени до 28 юни т.г.

Юлияна КОЛЧАКОВА

 

RELATED ARTICLES

Most Popular