Sunday, May 19, 2024
HomeРегионДупницаХиляди последователи на Дънов посрещат Слънчевата нова година на Рилските езера

Хиляди последователи на Дънов посрещат Слънчевата нова година на Рилските езера

Членовете на “Бялото братство” от Дупница: Живеем в трудни времена, молим се за мир и търсим хармония

Юлияна КОЛЧАКОВА

Хиляди последователи на Петър Дънов от цял свят се очаква да посрещнат Божествената (Слънчевата) Нова година на Седемте рилски езера. Прогнозата е на 19 август високо в циркуса да пребивават или да правят преходи около 5 хиляди туристи.
Голяма част от хората в работната група, ангажирана с организацията, са в лагера от 20 юли, съобщиха от Духовно общество „Бяло братство“. Лятната духовна школа на Рила е от 1 до 25 август, а съборът на братствотое 7 –дневен от 19 до 25 август. Дъновистите могат да се изкачват с лифта до х. „Рилски езера“ с или пеша. Превозът на багажа е само с коне, по определен маршрут и по предварителна заявка. За нощуване обикновено ползват намиращите се най-близо до езеро „Бъбрека“ хижи „Рилски езера“ и „Седемте езера“. Както всяка година, и сега има палатков лагер. Обичайно лагерът е при шестото, Рибното езеро, като територията за разполагане на палатките е ясно обозначена със знаци.
„Съгласно Плана за управление на Национален парк „Рила“има и ограничение за броя на участниците в лагера – до 60 палатки и до 200 души, както беше в предишните 2 години.

25 човека са на място, за да посрещат лагеристите, и ще останат, след като те си тръгнат. От дирекцията засилихме охраната с още двама служители „Паркова охрана и контрол“. В района ежедневно има работещи по график трима или четирима служители, които следят за спазването на реда“, каза говорителят на парковата дирекция Стефан Кирилов.

Хората в Бялото братство отбелязват Нова година на 3 дати. Това са 1 януари, когато започва астрономическата Нова година, на 22 март (пролетното равноденствие) честват Духовната година. На 19 август (Преображение Господне по стар стил) започва Божествената Нова година и това е свързано със стремежа към преобразяване, усъвършенстване и духовно развитие.
Според Дънов на тази дата става събор на Слънцето с представители от всички планети. Именно на 19 август е пикът на събора, когато по традиция около езеро „Бъбрека“ дъновистите играят Паневритмия. Танцът се състои от четири части – здраве, хармония, уравновесяване и веселие. Музиката се изпълнява от собствен хор и оркестър. Играта завършва с обща постна трапеза, на която всички се прегръщат и поздравяват със „Светъл ден“.Паневритмиятае свещенодействие за участниците, които вярват, че на този ден космическата енергия е най-силна. Затова в края на юли и през август, особено в дните около 19 –и, стотици последователи на Петър Дънов идват от различни краища на света, за да посрещнат изгрева на слънцето и Божествената Нова година.

Снимки – фейсбук

И сега в ритуалите, изпълнявани в циркуса на красивите езера, ще се включат последователи на Дънов от Дупница. „Последователи на Учителя от нашия град отново ще се включат в Паневритмията. Времената, в които живеем, са много трудни. Има много провокации, но трябва да има будност. В Бялото братство сме убедени, че не бива се поддаваме на провокации и ние да не провокираме. Въпреки неизбежните влияния на ретроградни планети и астрологични събития, когато човек има информация за тях, по-лесно се справя, негативизмът се минимизира. Стремим се към хармония с природата, към хармоничен път, а не да сме на стадни начала. Храним се с постна храна, вегетарианци сме. Отправяме молитви за мир.
Все повече хора, не само от братството, се стремят към хармония. Много хора например вече си засаждат градинки, отглеждат зеленчуци. Мои познати от братството в страната засяват площи с лимец, собственоръчно си месят хляб. Произведените със собствените ръце зеленчуци и плодове, хлябът, приготвен дори с купено от магазина брашно са много по- вкусни от това, което купуваме и не знаем кой и как го е произвел. Очакваме една прекрасна Нова година На 26 юли завършихме учебната година, а на 22 септември започва новата учебна година, с общ и младежки окултен клас“, коментира дупничанката Елена Кацарска.

RELATED ARTICLES

Most Popular