Friday, May 17, 2024
HomeРегионБанскоХотели в Банско чакат стотици хиляди левове от държавата за настаняване на...

Хотели в Банско чакат стотици хиляди левове от държавата за настаняване на украински бежанци

Мария Атанасова: Плащания няма, а сме изхранвали по 230 души на ден и продължаваме да го правим
На кой от всички хотели в страната, ако му спрат близо 300 000 лева няма да бъде затруднен, пита управител на хотел в курорта
Хотели в Банско чакат средства от държавата за подслон на украински бежанци. Над 300 000 лева дължи Министерството на туризма към един от комплексите, поел голяма част от тежестта да осигури настаняването на близо 190 бягащи от войната и тяхното изхранване в периода на правителствената програма.
„Плащания няма. Имаме само за април, за май и юни не са платени. До средата на юни при нас бяха близо 190 души, на които беше осигурено настаняване и пълен храноден”, разказа управителят на комплекс „Зара” Иван Несторов.
Забавянето на плащанията води до сериозни затруднения при осъществяването на дейността през летния сезон. „На кой от всички хотели в страната, ако му спрат близо 300 000 лева за няколко месеца няма да бъде затруднен? Имайте предвид, че това всичко е разчетено и изплатено към нашите доставчици. Ние не сме забавили никого и тежестта е поета изцяло от нас”, коментира Несторов. „Изплатени са средствата за март и април. Месеците май, юни и юли не са изплатени. Поддържаме кореспонденция с Министерство на туризма, откъдето имаме уверение, че до края на настоящия месец средствата ще бъдат преведени. Надяваме се, министерството да спази обещанието си. Към момента основната тежест падна върху собственика на хотела госпожа Смоленска, която пое финансовите минуси, за да можем ние да продължим да работим без да чувстваме затруднения. Ако сме без нейната помощ, не знам дали щяхме да продължим да работим”, каза още Несторов.
На територията на Банско има още няколко комплекса, хотели и къщи за гости, които също чакат парите си по програмата за настаняване на украински бежанци. Комплекс „Банско СПА и Холидейз” има да получава хиляди левове, след като в продължение на няколко месеца осигурява настаняването и изхранването на над 200 бежанци.
„Чакаме парите за месец май. За април ни бяха изплатени, след като информацията се разшумя по телевизиите. Сега отново чакаме и се надяваме да получим парите си. Средно на ден сме изхранвали над 230 души. В резултат на това към настоящия момент имаме затруднения с изплащането на заплатите към собствените си служители и забавени суми към доставчици на храни и консумативи. Всички чакат по веригата. И към момента имаме настанени близо 100 души с децата, които с 15 лв. на ден не знам кое по-напред да покрием като разход, при все, че парите се бавят. Всички доставни цени скачат нагоре и за 15 лева на ден е много трудно да се покриват разходите, правим го вече по-скоро от добро сърце. Осигуряваме заетост на 22-ма души персонал, но в нашата държава всичко е така. Надяваме се, друго няма какво да кажа”, коментира с голяма доза притеснение управителят на хотела Мария Атанасова.
Припомняме, че Банско е градът с най-много настанени украинци в Югозапада. Част от тях вече са напуснали курорта по различни причини. Някои от хотелите преустановиха тяхното настаняване, заради стартирането на летния сезон и поради трудностите, произтекли от забавени плащания. Милиони дължи държавата за месеците април и май, твърдят собственици на хотели. Те декларират, че независимо, че не са получили средствата си от държавата, са внесли към хазната ДДС и данък печалба, като вече изпитват сериозни затруднения с изплащането на заплати и покриването на разходите за ток, вода, консумативи и задължения към доставчици.
RELATED ARTICLES

Most Popular