Thursday, May 2, 2024
HomeРегионИхтиманОбещават ремонт на пътя Самоков-Ихтиман след тотално компрометиране на участъка

Обещават ремонт на пътя Самоков-Ихтиман след тотално компрометиране на участъка

За Самоков – Мальовица няма изготвен технически проект, евентуално през 2023 г. влиза в план-програмата на АПИ

Ремонтът на пътя Самоков – Ихтиман, който от ден на ден се превръща във все по-голямо изпитание за шофьорите, ще бъде подновен. Това са уверили кметът на Самоков Владимир Георгиев от АПИ в отговор на негови писма. Пътят от край време е предизвикателство за водачите, тъй като е осеян с огромни ями. Бе започнат ремонт, който от няколко месеца спря и отсечката отново придоби плачевен вид. Освен това трафикът оттам е изключително интензивен като в допълнение постоянно пътуват тежкотоварни камиони, а дупките зейнаха отново.
Сега от АПИ уверяват, че ремонтът ще бъде подновен и ще бъде извършен в участъка Самоков – Ново село. Предвижда се цялостен ремонт, отводняване, укрепване и поставяне на маркировка.
Агенция „Пътна инфраструктура” изпрати отговор на сигналите на кмета Владимир Георгиев за лошото състояние на републиканската инфраструктура на територията на община Самоков. Последното писмо, изпратено от ръководството на Община Самоков е от 06.07.2022 г. В него кметът Георгиев за пореден път обърна внимание на факта, че пътя, който обслужва един курорт и четири курортни населени места вече е в състояние, което крие риск за живота на шофьорите. Обещаното изкърпване не бе изпълнено и в момента състоянието му не отговаря на никакви стандарти. За пореден път бе поставен въпроса за започнатия ремонт на пътя Самоков – София и Самоков-Ихтиман, които бяха спрени. По пътя Самоков – София трафикът е изключително интензивен, а на участъка от Стената до Самоков не е направено дори изкърпване. Това крие сериозна опасност за тежки пътно-транспортни произшествия. В сигналът за пътя за Ихтиман бе посочено, че в следствие на спрените ремонти са останали силно компрометирани участъци. От друга страна, участъците, където е положен само един слой асфалт вече започват да се рушат. На дневен ред бе поставено и лошото състояние на пътя Боровец – Радуил.
В отговора на АПИ се посочва, че ремонтите на пътя Самоков – София от Долни Пасарел до Кокаляне ще бъдат възобновени. От Агенцията заявиха, че е възложена актуализация на проекта на път II-82 за цялата отсечка от София до Костенец и след актуализацията, ще бъде възложена обществена поръчка за ремонт на целия път. По отношение на свлачищните процеси в участъците на пътя София – Самоков е възложено проучване за да се определят най-добрите укрепителни мероприятия, които да бъдат извършени. По отношение на свлачищата между Боровец и Радуил има сключен договор с изпълнител, който в момента изготвя технически проект.
По отношение на пътя Самоков – Мальовица от централното ведомство информират, че няма изготвен технически проект. Агенцията разглежда възможности за включване на третокласния път в план-програмата за ремонт за 2023 г. за възлагане на проектиране. От АПИ уверяват, че дейностите по поддръжка на пътя ще продължат и през тази година.
Въпреки това местни хора избухнаха с лавина от коментари в социланата мрежа. ” По лоша отсечка Боровец -Костенец,няма в държавата!Само проекти, и нищо наяве. Пътят ни е като на Луната- извънземни сме. Ще ги изчакаме и до 2023/ бога ми все едно ни уведомяват, че става въпрос за ден-два/плащаме си всички данъци и винетки и си чупим колите всеки ден-станахме редовни в гумаджийниците, лошото е , че освен гуми да гърмят, вече и жертви ще се дават , тъй като трасето Самоков-Мальовица е направо “гробница”докато само си пишем във социалните мрежи нищо няма да се случи!!! Необходими са действия… Крайно ереме да се поправи пътя София -Самоков, опасен е и обобенно в участъка с огромния изровен участък и падащите камъни. Освен това е и лоша реклама предвид чуждестранните туристи, които преминават. Пътя за Ихтиман също”, пишат хората.

RELATED ARTICLES

Most Popular