Monday, May 20, 2024
HomeНовиниБългарияХраната, която са консумирали заразените със салмонела край Варна - с отрицателен...

Храната, която са консумирали заразените със салмонела край Варна – с отрицателен резултат

Четирима души от персонала са потвърдени със салмонела

Състоянието на 14-те души, приети в Инфекциозната болница във Варна, е стабилно. Няма опасност за живота  им. Това съобщи за Радио Варна проф. д-р Диана Радкова – началник на лечебното заведение.

Само при трима от тях е потвърдена салмонела, информира д-р Анка Баева – началник на отдел “Противоепидемиологичен контрол” в Регионалната здравна инспекция във Варна.

Стана ясно, че две семейства през два дни са посетили заведение в курорта “Св. св. Константин и Елена” край Варна и са получили едни и същи симптоми. Храната обаче е с отрицателни резултати за зараза, а четирима души от персонала са потвърдени със салмонела, но са без симптоми. Останалите се изследват, а заведението днес се очаква да бъде отворено след дезинфекция със силни препарати. “Нямаме причина да затваряме заведението по-нататък”, посочи Баева.

Хората са консумирали рибни продукти – скариди, калмари и бяла риба. Целият персонал на заведението ще бъде изследван по разпореждане на компетентните органи. Някои резултати все още се очакват.

Членовете на екипа, които са с положителни резултати, са отстранени от работа. Те нямат оплаквания, но ще се лекуват до два отрицателни резултата./БНР

 

RELATED ARTICLES

Most Popular