Sunday, May 19, 2024
HomeНовиниСвятЦените на слънчевия ток пак станаха проблем

Цените на слънчевия ток пак станаха проблем

Производители на ВЕИ енергия от цяла Европа искат ЕК да им гарантира печалбите

Фотоволтаичната енергетика се разраства скоростно в Европа, като през миналата година инсталираните мощности са достигнали 40 гигавата (GW) – почти 50% повече в сравнение с 2021 г. Лошото е, че в годините на този силно насърчаван бум фирмите, занимаващи се с производство на “зелен” ток, свикнаха държавата да се грижи майчински за тях. Сега са твърде притеснени от това, че на електроенергийните борси цените падат рязко, понякога и под нулата, и искат Европейската комисия да вземе мерки, за да не страдат приходите и печалбите им.

19 асоциации от ВЕИ сектора от ЕС, Норвегия и Швейцария призоваха ЕК да им гарантира добри цени.

“Енергийната и климатичната криза изискват от нас да увеличим темповете на разгръщане на слънчевата енергия до безпрецедентни нива. ЕС трябва да се заеме с ограничаването на прахосването на слънчевия енергиен потенциал и отрицателните цени, които удрят приходите на производителите”, се казва в писмо на 19-те, адресирано до Брюксел и цитирано от Euractiv.

След продължителен бум на инвестициите в слънчеви панели, насърчаван от Еврокомисията, фотоволтаиците вече са толкова много, че осигуряват висок дял от потреблението на държавите от ЕС. Проблемът е, че в часовете на ярко слънце всички слънчеви централи трябва да продават, получават се излишъци и на електроенергийните борси все по-често се проявява феноменът на отрицателните цени. Поевтиняването на зеления ток стигна и до България – тази пролет за първи път на нашата борса видяхме нулеви цени.

Факт е, че секторът е доста разглезен, защото “зелената енергия” е на мода в ЕС и са свикнали да бъдат ухажвани, подкрепяни и субсидирани. Точно това предивзика и бума на фотоволтаици и остра конкуренция, които на свой ред водят до спадане на цените на електроенергията. Преди ВЕИ централите получаваха специални гарантирано високи цени на изкупуване, а сега, когато цените често се сриват, искат да имат гарантирани приходи, става ясно от писмото.

И ето как си представят новата подкрепа –  с “договори за разлика”:

“Инвеститорите трябва да са сигурни, че си струва да влагат парите си дългосрочно. Това може да стане с договори за разлика, които осигуряват гарантиран приход за възобновяеми енергийни източници и бяха предложени от Европейската комисия като начин за стабилизиране на нестабилните цени на енергията при реформата на пазара на електроенергия, предложена през март 2023 г.,” пишат асоциациите.

В същото време обаче отричат другата част от предложенията на ЕК – да се сложи и таван на приходите от производство на електроенергия, когато цените са високи и компаниите получават свръхпечалби. “Това рискува „прекомерното обезкървяване на допълнителните печалби от търговски слънчеви активи, които компенсират периодите с ниски приходи“”, се посочва в посланието до ЕК.

Всъщност редица специалисти критикуват вторачването във ВЕИ и настояват, че е добре държавите в ЕС, включително България, да поддържат базови мощности, които са лесно управляеми, и върху тях да награждат соларни и вятърни централи, които поради зависимостта си от природата в определени моменти просто спират да произвеждат енергия.

ВЕИ индустрията предупреждава, че по-високата променливост на цените, илюстрирана чрез ценови скокове или отрицателни цени, ще бъде “новото нормално”. Но едва ли проблемите ще се решат с непазарни мерки, които се опитват да вкарат цените в някакви коридори./СЕГА

RELATED ARTICLES

Most Popular