Wednesday, May 29, 2024
HomeНовиниБългарияЦиничен текст в детска книга скандализира родители

Циничен текст в детска книга скандализира родители

Следващия път ще се запознаем предварително с всички книги, представяни в училище, обещават от РУО-Хасково

Книга със сексуално съдържание и циничен текст е била представена пред ученици в пети клас. За това са сигнализирали възмутени родители от няколко училища в Хасково, съобщи Нова телевизия.

Книгата се казва “Да пробудиш драконче”. Тя е била представена от нейния автор – Николай Теллалов – пред ученици в хасковски училища, в рамките на проект на фондация “Разказвач на приказки”, насърчаващ четенето сред децата. Някои от тях са си я купили, а техни родители, прочитайки откъси от нея, са сигнализира директори – в случая този на училище “Иван Рилски” в Хасково – заради цинични и груби думи.

“На някои страници има нецензурни и груби изрази, неподходящи не за 4 и 5 клас, а за класовете нагоре. Потресена съм. Рекламира се алкохол, насърчават се децата да пият. Това за мен е абсолютно брутално”, разказа Живка Ванчева, майка на петокласничка. Тя отказа да цитира конкретни части от книгата, тъй като, по думите й, те не са за национален ефир, въпреки че четивото се продава в училище. Друга майка също сподели, че веднага е взела книгата от дъщеря си, преди тя да стигне до въпросните страниците. “Тя беше страшно очарована от книгата, когато й я представиха, всичките й съученици я обсъждаха, но остана разочарована, защото й я взех”, сподели тя.

Веселина Павлитова, началник на регионалното управление по образование в Хасково, през което минава организацията на инициативата, разказа пред “Сега”, че от фондацията са им предложили ученици от началния етап да се срещнат с млади автори, които да представят пред тях книжките си. “Проектът на фондацията дойде като естествено продължение на Седмицата на детската книга. Толкова бяхме запленени от идеята да се насърчава четенето сред учениците и авторите сами да представят пред тях творбите си”, сподели тя.

По думите й предложените от фондацията автори са били петима с 5 книги, но от РУО-Хасково не са имали самите книги предварително, за да се запознаят с тях. “В интернет не открихме много информация за тях. За въпросната книжка имахме становище от редакционна колегия от фондацията, която е направила преглед на книжките”, обясни Павлитова. “Би било добре да се прочетат (книгите – бел.ред.), но те са само в интернет пространството и анотациите, с които се запознахме, и отзивите бяха за нас явно недостатъчно условие”, допълни тя, отбелязвайки, че самата книга не е одобрена от МОН.

Изглежда обаче и от фондацията не са се запознали в детайли с текста в книжката. “За съжаление, не познаваме изцяло текста на тази книга. Винаги предварително изпращаме списък с имената на книгите и авторите на класните ръководители, и тази информация предполагаме, че стига до родителите. При желание може да се научи много за тях в интернет. Но аз не държа никого отговорен освен нас самите”, призна пред Нова тв Константин Иванов от фондация “Разказвач на приказки”. По думите му книгата повече няма да бъде представяна на деца на такава възраст – тя е изтеглена от програмата и договорът с автора е прекратен.

“Аз искам някой да ми каже кой ще понесе отговорност за разпространението на тази книга в 4 и 5 клас в цяла България, защото тя не се представя само в Хасково, а и в други градове”, попита друг родител. Въпросът му обаче остана без отговор.

Павлитова изрази съжаление, че заради въпросната книга не се е казало нищо за хубавата инициатива, която е предизвикала страхотен отзвук сред децата. В бъдеще тя е готова отново да подкрепя акции, насърчаващи четенето сред децата, но следващия път си обещава експертите от РУО да прочетат всички предлагани книги предварително./СЕГА

RELATED ARTICLES

Most Popular