Friday, May 17, 2024
HomeРегионБанскоЦърквата в Банско ще получи още една чудотворна икона

Църквата в Банско ще получи още една чудотворна икона

Църквата „Света Троица” в Банско ще получи нов ценен дар, съобщава иконом Георги Касапинов, който служи в храма. Това ще бъде чудотворна икона на Пресвета Богородица, известна като Акатисна (Предвъзвестителка). Оригиналът на иконата се намира в Зографския манастир на Света гора в Гърция.

Копието на иконата е изографисано с благословията на  Неврокопския митрополит Серафим. Иконом Георги Касапинов уточнява, че тя ще престои около месец до оригинала в манастира “Св. Георги Зограф” на Атон, а след Великден ще бъде тържествено донесена в гр. Банско. „Иконата на Божията майка – “Акатисна”, или “Предвъзвестителка”, е една от тези чудотворни икони, които са се прославили на Св. гора – Атонска с дивни знамения, а това ще укрепи духовната и историческа връзка между Зограф и Банско!”, споделя свещеникът.

Инициативата за създаване на копие на чудотворната икона е подета през лятото на 2020 г., когато в църквата „Света Троица” в Банско е осветено копието на една друга чудотворна икона – “Св. Троица-Старозаветна”.

И двете икони са създадени с дарения, а идеята на инициаторите е не един човек да дари 1000 лв., а хиляда човека да дарят по един лев.

Община Банско и много частни лица от града от години подпомагат финансово Зографския манастир за реставрацията на едно от крилата му, известно като Банската махала. Наречено е така, защото е построено през 1758 г. със средства на най-големия ктитор на манастира хаджи Вълчо от Банско – брат на Паисий Хилендарски и Зографски. В Банската махала е килията на родоначалника на Българското възраждане, където дописва своята „История славянобългарска”.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular