Thursday, May 2, 2024
HomeРегионИхтиманУченици от Ихтиман обуха най-шарените си чорапи в подкрепа на децата със...

Ученици от Ихтиман обуха най-шарените си чорапи в подкрепа на децата със синдром на Даун

По повод 21 март – Международен ден на хората със синдром на Даун, Ученическият парламент и Екипът за подкрепа на личностното развитие към СУ „Христо Ботев“ в Ихтиман посетиха 3-ти „г“ клас, с класен ръководител Я. Тодорова.

Специалистите бяха подготвили редица интерактивни методи, с които целяха да провокират интереса на учениците и да ги накара активно да се включат по темата. Представената презентация обогати познанията им за спецификата на децата със синдром на Даун. Много от тях бяха подготвени и споделиха впечатленията си за слънчевите деца. След проведената техника „Мозъчна атака“ учениците имаха възможност да изкажат своите възгледи, мнения, наблюдения, поведение и реакции от срещите си с децата със специални образователни потребности. Много от тях споделиха опит и дадоха лични примери как постъпват в дадена ситуация при срещи и общуване със специалните деца.

“Екипно с безрезервната подкрепа на класния ръководител разсъждавахме каква е спецификата на тези деца и как бихме постъпвали при срещите си и комуникациите с тях”, разказаха участниците. Всеки ученик имаше задачата да напише думичка, свързана с представената тема, върху клон на нарисувано дърво на дъската.

В знак на подкрепа към тези слънчеви деца учениците се бяха подготвили и бяха обули най-шарените си чорапи. След което нарисуваха своята ръка с цветен маркер на дъската, а вътре в нея оставиха отпечатък, като написаха своите имена. Най-важното в заключение е, че у учениците са изградени и формирани редица положителни качества и готовност да помагат при необходимост на „специалните деца“.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular