Friday, May 17, 2024
HomeСпортЧерноморец срази Рилски спортист и е на исторически първи финал в НБЛ!

Черноморец срази Рилски спортист и е на исторически първи финал в НБЛ!

Черноморец се класира на исторически първи финал в Националната баскетболна лига. „Акулите“ сразиха Рилски спортист със 95:90 след две продължения в „Арена Бургас“, за да постигнат третата си победа в плейофа и да се класират за финалната серия, където ще се изправят срещу Балкан Ботевград, предаде Dsport.

Двубоят започна изключително равностойно с размяна на кошове от двата отбора, като Рилски спортист дръпна с 15:10 в края на първата част. Натискът на Рилецо продължи и през втората четвърт, а гостите от Самоков поведоха с 22:16, а броят на грешките за Черноморец достигна до 12. „Акулите“ обаче отговориха на Рилски спортист, а лидерът Джордан Тъкър наниза тройка за 19:22, с което даде начало на серия от 7 безответни точки. Все пак преди полувремето равенство при 29:29 царуваше в „Арена Бургас“.

Началните минути на третата част се развиха по идентичен начин като тези на втората част, а Рилски спортист повед с 35:33. Черноморец поведе отново в средата на частта след успешни стрелби на Тъкър и Симеон Лепичев при 41:40. До края на частта обаче след силни изяви на Димаджио Уигинс и Брандън Рандълф Рилски спортист излезе отново напред при 52:47. Преднината на Рилецо достигна до 11 точки при 67:56, като всичко изглеждаше решено в този двубой със 70 секунди оставащи до края. Черноморец обаче реализираха серия от 7:1, а тройка на Георги Боянов намали пасива до 66:68, след което Симеон Лепичев овладя борба и подаде за Николай Титков, който с успешен лейъп прати мача в продължение.

Черноморец изпадна в подобна ситуация, както в края на четвъртата част, когато Рилски спортист поведе с 82:77 секунди преди края на продължението. Възпитаниците на Васил Евтимов отново показаха характер и съкратиха дефицита си на само точка след безупречни изпълнения от фала на Симеон Лепичев и МаколМойен – 81:82. Чавдар Костов направи фал в нападение, а Мойен получи правото да изпълни два шута от „благотворителната“ линия и реализира и двата за 83:82 и топка за Рилски спортист с мисъл за избягване на елиминация. 1,7 секунди до края Деян Каламфилов бе изпратен на линията, като реализира само веднъж и така се стигна до второ продължение.

„Акулите“ започнаха с различен заряд и поведоха с 88:85 на старта на второто продължение, след което последва серия от пет безответни точки за Рилецо, който поведе с 90:88. Георги Боянов изравни резултата с последователни точни изстрели от линията – 90:90. Изключителна тройка на Боянов донесе нов аванс за Черноморец за 93:90 с оставащи около 30 секунди на часовника. “Акулите“ успяха да затворят мача и да се поздравят и с крайния успех при 95:90.

Георги Боянов бе най-резултатен за Черноморец с 21 точки и 11 борби, а Джордан Тъкър се отчете с 19 точки, 9 борби и 6 асистенции. Брайс Нзи добави 15 точки и 7 борби, а Симеон Лепичев се включи с 13 точки и 10 борби.

За Рилски спортист най-полезен бе Йордан Минчев с 24 точки, 10 борби и 5 асистенции, Димаджио Уигинс завърши с 20 точки и 13 борби, а по 16 точки вкараха Деян Карамфилов и Брандън Рандълф.

RELATED ARTICLES

Most Popular