Saturday, May 18, 2024
HomeНовиниСвятЧехия обяви рекордни запаси от газ

Чехия обяви рекордни запаси от газ

Хранилищата за газ в Чехия са запълнени 80%. Чешкият министър-председател Петър Фиала заяви, че това е рекорден обем за газохранилищата на страната.
“Хранилищата за газ са 80% запълнени. Намираме се на рекордно високо ниво. Опитваме се да се подготвим максимално за зимата”, написа ръководителят на чешкото правителство на страницата си в Twitter.
“Отиваме в Брюксел, където свиках извънреден съвет на Европейския съюз по въпросите на енергетиката. Тази година въведохме правило, според което резервоарите за съхранение на газ в страните от ЕС през зимата трябва да са пълни поне 80%. В Чехия преминахме тази граница и сега разполагаме с 2 687 млн. куб. м газ”, написа в тази връзка Йозеф Сикела, министър на промишлеността и търговията на страната. Средното годишно потребление на газ в Чехия е около 9,4 млрд. куб. м, съобщи Чешката информационна агенция. Според Сикел страната внася около 98% от потреблението си на газ от Русия. Според агенцията Прага планира да използва газ от терминал за втечнен природен газ в Нидерландия, за да намали зависимостта си от доставките на руски газ. БГНЕС

 

RELATED ARTICLES

Most Popular