Sunday, May 19, 2024
HomeРегионДупницаЧиталищата отново получиха критика от председателя на ОбС -Дупница

Читалищата отново получиха критика от председателя на ОбС -Дупница

За смешни и жалки мероприятия се харчат 500 000 лв., заяви Костадин Костадинов

 

Местните читалища за пореден път получиха негативна оценка от председателя на Общинския съвет в Дупница Костадин Костадинов. Шефът на местния парламент не подкрепи програмата за развитие на читалищната дейност в община Дупница за 2023 г., приета на заседанието на Общинския съвет в петък. „Ще гласувам против. Вместо да се подобрява, ситуацията се влошава. Оправдаваха се с пандемия, с липса на средства. Читалищните секретари дори не са тук, на заседанието. Не са длъжни, но става въпрос за около 500 000 лв., отпускани от държавата. Това са пари на данъкоплатеца, които се харчат за смешни и жалки мероприятия, за проформа и псевдо дейност. Имаме читалище, чиято врата е буренясала, което е заложило програма. Говорих, говорих. Казвал съм, че трябва да се организира фестивал от читалищата, и за контрола от страна на общината. Общинската администрация не си мръдна пръста. Това, което се прави, е да се усвояват едни пари. Всяка година читалищата усвояват по около 20 000 лв. Гневен съм и затова гласувам против. Така давам знак, че това нещо трябва да спре”, заяви Костадинов. Той упрекна и комисията по култура към Общинския съвет, която според него приема безкритично отчетите, представени от читалищните секретари.

„Комисията по образование и култура разгледа програмите. отчетите. Обърнах се за информация и към отдела за култура и образование. Програмата е добра. Тя не се различава от миналогодишната, но това е една рамка, която не може да бъде избегната. Не приемам упреците”, каза в отговор председателката на комисията Виолета Инкьова.

Темата коментира и Георги Красимиров Градевски от ПП „Глас народен“, който направи забележка на ОбС шефа да говори конкретно, а не да поставя под общ знаменател всички читалища.

Програмата бе подкрепена с 21 гласа „за” и 3 гласа „въздържал се”, като на заседанието присъстваха 25 от 33-ма общински съветници.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular