Monday, May 6, 2024
HomeРегионДупницаНапролет завършват ремонтите на ул. „Орлинска” и Часовниковата кула в Дупница

Напролет завършват ремонтите на ул. „Орлинска” и Часовниковата кула в Дупница

Обновяването на игрище „Шмиргело” приключва в края на декември

 

Юлияна КОЛЧАКОВА

Общината ще завърши ремонтите на ул. „Орлинска” и Часовниковата кула и изграждането на помощното игрище на стадион „Бончук” в Дупница напролет. Това обяви на сесията на Общинския съвет в петък зам.-кметът Олга Китанова в отговор на въпроси на Емил Гущеров. Общинският съветник от ГЕРБ попита кога ще бъдат ремонтирани споменатите обекти, за което към него са отправяни въпроси от граждани.

„Проектът за ремонт на ул. „Орлинска” е 1 858 056 лева с ДДС. Всички знаете, че възникна необходимост от допълнителни средства по обектите. Очаквахме дълго време – може би 7 – 8 месеца, да бъде приета официално методика, за да могат да бъдат извършвани индексации по договори за строителство. Такава методика в края на септември беше приета и по този повод договорът на изпълнителя е индексиран със сумата от 400 400 лева с ДДС. Към момента е завършена отсечка с дължина около 600 м на стойност 1 000 085 лева. Остатъкът, за който питате, е около 300 м. По време на ремонта възникна необходимост от аварийна подмяна на водопровод, който е изключително остарял и имаше риск да се компрометира новият ремонт. Ремонтираните 600 м са със сменен водопровод. В останалия участък от около 1 000 м, за който говорим, също следва да бъде ремонтиран водопроводът, за да не допускаме компрометиране в бъдеще. Това е едната причина. Другата причина е настъпилият зимен сезон, в който не е удачно да правим и водопровод, и улица на това оживено кръстовище. В момента обектът е спрян с акт 10 и очакваме напролет да бъде довършен”, каза Китанова. Тя подчерта, че средствата за ремонта са осигурени, като с актуализацията на капиталовите разходи Общинският съвет е приел индексацията.

Относно ремонта на игрището, известно като „Шмиргело”,  Китанова обясни: „Договорът за ремонта за възстановяване на коренова и поливна система и сондаж на тренировъчно игрище е сключен на 31 август тази година. Към момента е извършено двукратно пикиране на терена с хербицид, отстраняване на повърхностен слой от 5 см, два пъти е направена нивелация на игрището. Сондаж е правен на 28 ноември и до 9 декември тази година трябва да приключи тази дейност. Очаква се до края на 2022 г. да бъде изградена поливната система.”

Стана ясно още, че има вероятност в капиталовите разходи в бюджета за следващата година да бъдат заложени средства за ремонт и на големия стадион, както и да се кандидатства с проект за отпускане на финансови средства.

Тя посочи, че по спечеления по програма за трансгранично сътрудничество се изпълнява и реконструкцията на Часовниковата кула. „Извършено е вътрешно укрепване на Часовниковата кула, около 60 % от пукнатините по фасадата са обработени до момента и това продължава. Запълнени са фуги, демонтиран е часовниковият механизъм. Към момента договорът се изпълнява в срок. Очаква се напролет, към края на февруари обектът да бъде завършен. Подписан е договор за доставката на новия механизъм и е в процес на изпълнение”, коментира зам.-кметът.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular