Saturday, May 18, 2024
HomeРегионДупницаЧиталището в Бистрица отбеляза 95-и юбилей с грандиозен празник, връчват над 170...

Читалището в Бистрица отбеляза 95-и юбилей с грандиозен празник, връчват над 170 грамоти

Над 200 души играха хора под дъжда в дупнишкото село

Читалище “Светлина – 1927” в дупнишкото село Бистрица посрещна 95- ия си юбилей със запомнящ се празник. Програмата включваше изпълнения на читалищните самодейци. Пяха Женската фолклорна група, Мъжката фолклорна група „Бистришки извори”, новосформираният квартет „Бистричанка”, който изправи публиката на крака. Зрителите аплодираха и танцьорите от фолклорната група, и участниците в сценката „Снаха и свекърва” на театралния кръжок по сценарий на ръководителката Силвия Начева, и гайдарите от Сапарева баня, водени от музиканта Иван Наумов.

Присъстващите бяха приветствани от кмета на община Дупница Методи Чимев, кмета на Бистрица Кирил Огненски и председателя на читалищното настоятелство Явор Тодоров. Явор Тодоров връчи грамоти и плакети на бивши и настоящи дейци на читалището. Посмъртно признание получиха основателят на читалището Страшимир Петров, който над 50 г. е бил библиотекар и ръководител на читалището, като е работил безвъзмездно, Любен Страшимиров, семейство Стефанови, Страхил Заров – бивш кмет на селото и дългогодишен председател на читалището, Димитрина Туповичарска – дългогодишен читалищен библиотекар и секретар, Асен Йончев – бивш ръководител и корепетитор на мъжката и женската фолклорни групи. С грамоти и плакети са отличени и Георги Михалков – бивш учител и един от най-активните самодейци в Бистрица, Елена Бошова – певицата самодейка с най-много индивидуални награди, Антоанета Павлова – основателката на настоящата Женската фолклорна група, Данка Мухчинова – най-възрастната самодейка, която е на 84 г. и не пропуска изяви на формацията. Отличени са и дарителите Николай Златарски, Милан Раков, Иван Ибришимов, Орлин Тодоров, Емил Марков.

Удостояването с грамоти ще продължи и тази седмица. Тъй като грамотите са общо 170, включително и на над 70-те настоящи самодейци, за да не се удължава програмата по време на тържеството, ще продължим с връчването на отличията през седмицата, казаха организаторите.
Празника уважиха зам.-кметът на общината Крум Милев, началникът на отдел „Култура, образование, спорт и младежки дейности” към общината Ценка Стоянова, всички секретари на читалища в община, председателят на читалището в село Самораново Емил Севдин. В тържеството се включиха и кандидат-депутатите от коалиция ГЕРБ-СДС Радослава Чеканска и Даниел Александров, Шейхриар Златарска – от ДПС, която заедно със своя съпруг Николай Златарски е сред основните спонсори на бистришкото читалище. Радослава Чеканска и Даниел Александров подариха на читалището 95 книги на български автори и албум за снимки.
За празника имаше и водосвет, отслужен от архиерейския наместник на Дупнишка духовна околия Георги Паликарски. Впечатляващо бе изпълнението на „Многаа лета” от Паликарски, на когото пригласяше и Женската фолклорна група на читалището. По повод юбилея бяха получени много поздравителни адреси, сред които и от председателя на най-голямото читалище в общината – „Зора -1858” в Дупница, Йонко Гергов. По време на празника организаторите раздадоха и значки. Самодейците пък се бяха за погрижили за почерпката – всички донесоха погачи, сладкиши, с които почерпиха гостите. Водещи бяха секретарят на читалището Силвия Начева, Гергана Димитрова, Ива Зарова и Ваня Огненска. На рождения ден на читалището дойдоха над 200 души. Над 100 от тях останаха правостоящи, тъй като 96-те места в Младежкия клуб бяха недостатъчни. Тържеството завърши с кръшни хора на площада, които продължиха и след като заваля проливен дъжд.


Читалището в Бистрица е създадено през далечната 1927 година. Основано е от първенците на селото по онова време, които осъзнават необходимостта от културна институция. Една от първите придобивки на читалището са книги, подарени от тогавашното министерство на просвещението. Книги са купувани и със средства, събирани като такси по време на вечеринки, представления, сказки и други изяви. Още в началото е имало и театрална трупа, разполагаща с примитивна сцена от дървени магарета и завеса от домашни черги. Закупен бил и грамофон, даван от читалището под наем за сватби и кръщенета, разказаха бистричани за началото на културната институция в селото.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular