Sunday, May 5, 2024
HomeРегионСамоковЗатвориха Виа ферата Мальовица след смъртта на 19-годишно момиче

Затвориха Виа ферата Мальовица след смъртта на 19-годишно момиче

Виа ферата Мальовица е затворена. Това обявиха на фейсбук профила си от Национален парк „Рила“. „Преминаването по маршрута за скално катерене е изключително опасно, не го използвайте! Предстоят разговори със създателите на маршрута за коректното му регулиране, по-добро обезопасяване, категоризиране с цел създаване на максимална сигурност при преминаването му. След предприети конкретни мерки ще ви уведомим допълнително“, пише още в съобщението.

Припомняме, в началото на месеца 19-годишно момиче от софия загуби живота си, след като паднала от скалите на Виа Ферата Мальовица, известна още като Железния път. Момичето е изкачвало скалите и паднало, тъй като се е скъсала осигуровката на въжето. Починало е на място. Началник на база „Боровец” на Планинска спасителна служба – Самоков Ангел Керкелев разказа, че веднага след сигнала са се отзовали 12 спасители, но за съжаление не е могло да се помогне с нищо. По думите му групата не е имала необходимата за терена специализирана екипировка.
Мястото е много опасно. Виа ферата Мальовица е изградена през 2010 г. от тогавашния хижар на х. „Мальовица” Иван Масларов – Байно, с помощта на алпинисти. Към момента обектът не се стопанисва и използването му беше на собствен риск.

RELATED ARTICLES

Most Popular