Saturday, May 18, 2024
HomeРегионКюстендилЧиталище „Просвета” показа най-тежката ябълка от 638 г

Читалище „Просвета” показа най-тежката ябълка от 638 г

Баба Дешка приготви „циганици“ на празника на плодородието в Кюстендил

Двама победители спечелиха тазгодишната награда за най-едра ябълка на Празника на плодородието 2020 в Кюстендил. Първо място по обем спечели НЧ „Съгласие 2007“ – с. Жабокрът със 119,8 мм, а най-тежка ябълка се оказа тази на НЧ „Просвета 1920“ с 638 грама. „Такива ябълки се гледат с много труд, но освен това е необходима любов, за да ни се отблагодари природата“, каза председателят на НЧ „Просвета“ Анелия Калеова, която показа гиганта на красиво аранжирания си щанд.

И тази година събраният есенен урожай, богат на цветове и вкусове, изпълни центъра на Кюстендил за 13-ия Празник на плодородието. Стотици кюстендилци и гости на града се възхитиха на гигантски плодове и зеленчуци, които бяха изкусно аранжирани на над 50 маси на читалища, институции и организации. Задължителният мотив и сега бе красивата девойка в народна носия, излязла като от картините на Майстора. Октомврийските багри на есента и яркото слънце обляха щандовете, където по традиция можеха да се видят ябълки и тикви гиганти, чушки и домати, баници, зелници, сладка, пана, вина, ракии и какво ли още не.

Истинска възхита предизвикаха огромните тикви, както и красивите и разноцветни кратунки. Все пак най-тежката и огромна тиква – 70 кг, бе на щанда на село Слокощица. Всеки имаше с какво да се похвали. Едни с дълъг бял фасул, надминаващ 30 см, чушки, стигащи до 35-40 см дължина, големи класове царевица, гигантски картофи в различна форма, различни видове зрял боб, а някои с лютата гроздова, джанкова и крушова ракия. На всеки щанд присъстваха задължителната питка, баница, сладкиши, както и кюстендилски зелник.

Празникът на плодородието бе открит с представяне на 10 сорта ябълки от най-адаптивните към стресови ситуации, отглеждани от Института по земеделие, а гимнастички от клуб “Велбъжд” дефилираха с кошница от вкусния плод.

Събитието уважиха Петър Паунов, кмет на община Кюстендил, Виктор Янев, областен управител, Михаела Крумова, председател на ОбС-Кюстендил, проф. д-р инж. Мартин Банов, председател на Селскостопанската академия – София, и Илияна Кришкова, директор на Института по земеделие-Кюстендил. Празникът на плодородието е наследство от Първия национален овощарски конкурс от 1896 година, проведен под патронажа на тогавашното Министерство на търговията и земеделието. Той е първият и единствен по рода в цялата страна, като отново започва да се провежда от 2008 г.

За най-активно участие в миналогодишните празници организаторите връчиха “Златен печат”, който получиха и голяма част от читалищата. Първо място грабна НЧ „Славчо Темкин 1911“ – с. Драговищица. Второто място си поделиха НЧ „Отец Паисий 1928“ – с. Багренци и НЧ „Спасовица 2008“ – с. Николичевци. Трето място зае НЧ “Просвета 1920″ – с. Граница. Те получиха плакет и парична награда от община Кюстендил, връчени от кмета Петър Паунов.

Бяха раздадени и грамоти за участие на всички читалища, които показаха красиво украсените с плодове и зеленчуци щандове.

Част от празничната програма бе и кулинарната демонстрация на Дешка Кротева, която презентира характерните за с. Горно Драглище „циганици“, понашему – мекици. Също така разкри тайните на приготвянето на пърженица със зелени домати. Единственият кошничар в Югозапада – бай Димчо Занев, беше изложил едни от най-новите си произведения, приканвайки хората да посетят щанда на Етноцентъра, където всички жители и гости на града имаха възможността да видят как се приготвя лютеница в автентичен тиган.

Празничната програма включваше изпълнения на изпълнителки на народни песни от школата на Адела Харалампиева и ТС “Партньори” от Кюстендил и “Жива вода” – с. Жабокрът, а за финал се изви и традиционно хоро.

RELATED ARTICLES

Most Popular