Tuesday, May 21, 2024
HomeРегионДупница(ВИДЕО) Шестокласници от Дупница направиха филм: Със „Светлина в тунела“ заклеймяват агресията...

(ВИДЕО) Шестокласници от Дупница направиха филм: Със „Светлина в тунела“ заклеймяват агресията в училище

Ученици в ОУ „Неофит Рилски“ в Дупница заклеймиха агресията с филм. Той е озаглавен „Светлина в тунела“ и е посветен на толерантността и ненасилието в училище. В него участват шестокласници, чийто класен ръководител е Таня Камбурова.

„Посланието на филма е, че надежда има, не бива да се стига до негативни прояви, а при разрешаване на проблемите водеща сила трябва да бъде любовта. Това е и нашето мото. Във филма участват всичките ученици от  6 „Б“ клас, които са 21. Главните герои са Сашко – Саш и Мими, изпълнявани от Марио Александров и Александра Чушева. Показваме сцени, които за съжаление са актуални.

Това са сцени на конфликт в семейството, тормоз върху двама ученика. Като във втория случай сестричката на тормозеното дете се опитва да спаси брат си и пострадва сериозно. След всичко това класът и родителите  от проблемното семейство се променят, майката и бащата се сплотяват и си стават по-близки.

Подготовката ни отне много време, снимали сме в естествена среда – в един дом и в училището. Децата подходиха много сериозно и участваха много активно. През цялото време обсъждахме, те участваха в написването на сценария, предлагаха какво да кажат по време на диалозите, как да го кажат. Умишлено оставихме лапсусите, за да звучи по-естествено. Във филма има и музика“, разказа Таня Камбурова, която е и диригент на Мъжкия хор „Св. Иван Рилски“ и ръководи Вокалната група „АртПоп“в града.

Класната е категорична, че участието във филма е било изключително полезно за възпитаниците й. „Филмът допринесе за израстването на децата. Както и гостуването ни преди Коледа в дом за възрастни хора в Радомирско, където представихме един спектакъл. Срещата ни с хората в дома беше много вълнуваща и помогна на учениците да станат по-задружни, по-грижовни, да имат по-добро отношение помежду си и въобще към всички“, коментира Камбурова.

 

Юлияна КОЛЧАКОВА

RELATED ARTICLES

Most Popular