Friday, May 17, 2024
HomeНовиниСвятШойгу връчи на Ким Чен Ун писмо от Путин, той му показа...

Шойгу връчи на Ким Чен Ун писмо от Путин, той му показа забранени ракети

Русия е една от малкото държави по света, с които Пхенян поддържа приятелски отношения

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун се срещна с руския министър на отбрната Сергей Шойгу и високопоставена китайска делегация в Пхенян в навечерието на големите тържества по случай годишнината от края на Корейската война, съобщиха местните държавни медии. Това беше първата публична среща на Ким с чуждестранни гости от началото на пандемията от Ковид-19, предаде Франс прес.

Ким проведе “приятелски разговор” с Шойгу, който му връчи “подписано писмо” от руския президент Владимир Путин, посочи официалната Корейска централна телеграфна агенция (КЦТА).

Пхенян отбелязва 70-годишнината от сключването на 27 юли 1953 г. на примирието, сложило край на бойните действия в Корейската война. В КНДР празникът е наричан “Денят на победата”.

Русия, традиционен съюзник на Северна Корея, е една от малкото държави по света, с които Пхенян поддържа приятелски отношения.

“Припомняйки с голяма емоция историята на дружбата между КНДР и Русия, която има своите дълбоки корени, Ким и Шойгу обсъдиха въпроси от взаимен интерес в областта на националната отбрана и сигурност, както и регионалната и международната среда на сигурност”, отбеляза КЦТА, цитирана от БТА.

Ким и Шойгу посетиха и оръжейно изложение, където на руския министър бяха показани “нови образци оръжие и военна техника”, посочва КЦТА в отделно съобщение.Севернокорейският лидер е твърд в подкрепата си за инвазията на Москва в Украйна, включително доставяйки, според Вашингтон, ракети на Русия.

По време на посещението той разказа на Шойгу “за въоръжението и техниката, които се изобретени и произведени като част от плана за националната отбрана на Северна Корея и многократно изрази убеждението си, че руската армия и народ ще постигнат големи успехи”, допълни КЦТА.

Ройтерс отбелязва, че по време на обиколката на изложението Ким е показал на Шойгу ракети, които са забранени с резолюции на Съвета за сигурност на ООН, за които са гласували и Китай, и Русия, и допълва, че те са послужили като фон, на който да бъде изразена на солидарност между три държави, обединени от противопоставянето си със САЩ.

Пекин е най-важният съюзник и икономически благодетел на Пхенян. Отношенията им се зараждат по време на кръвопролитията на Корейската война през 50-те години. Ким каза на Ли, че “корейският народ никога няма да забрави обстоятелството, че храбрите бойци на Китайските народни доброволци са пролели кръвта си в името на победата във войната”, пише още КЦТА./bgonair.bg

RELATED ARTICLES

Most Popular