Wednesday, May 15, 2024
HomeНовиниБългарияМинистерството на отбраната: Ученията на Русия в Черно море не ни притесняват

Министерството на отбраната: Ученията на Русия в Черно море не ни притесняват

MO: Действията не представляват формално нарушение на международноправните норми, те не се смятат за добра практика

Руската федерация е изпратила публична нотификация за определяне на временна предупредителна зона в Черно море поради провеждане на военни учения. Това се посочва в позиция на Министерството на отбраната, изпратена след запитване на БТА, във връзка с прессъобщението на НАТО, публикувано след вчерашното заседание на съвета НАТО-Украйна.

НАТО осъди “опасното” поведение на Русия в Черно море и опитите ѝ да блокира износа на украинско зърно, като подчерта, че новата руска “предупредителна зона” засяга териториалните води на България, която е член на Алианса. НАТО предупреди, че с този акт на Москва “се пораждат нови рискове от недоразумения и ескалация”.

От ведомството, ръководено от Тодор Тагарев посочват, че зоната включва части от изключителната икономическа зона на България. Няма причина за притеснение и учението ще се провежда далеч от териториалните води на страната ни, уточниха от ведомството.

Въпреки че тези действия не представляват формално нарушение на международноправните норми, те не се смятат за добра практика. България и съюзниците продължават регулярните дейности по засилено наблюдение в зоната на отговорност на НАТО, в съответствие с решенията в рамките на Алианса, добавят от Министерството на отбраната.

Миналата седмица Русия се отказа от ключово споразумение, подкрепено от ООН, което от лятото на 2022 г. позволяваше на Украйна да изнася зърното си през Черно море от лятото на 2022 г. След това тя започна да обстрелва пристанищните райони на град Одеса, а след това и украинското пристанище Рени, припомня АФП./ dnes.dir.bg

 

RELATED ARTICLES

Most Popular