Saturday, May 18, 2024
HomeОживлениеЯтагани, старинни пушки и носии събраха очите на петричани в парка

Ятагани, старинни пушки и носии събраха очите на петричани в парка

Изложба на автентични оръжия и носии от 17-и, 18-и и 19-и век беше представена днес в градския парк в Петрич. Организатори на изложбата са сдружение „Арамии“ от Петрич, а изложбата се показва за втора поредна година, разказа за БТА Георги Мингачев от сдружението.

От началото на тази седмица сдружение „Арамии“, всяка вечер излъчват стари български филми в градския парк в Петрич. Преди една от прожекциите беше представена и изложбата.

В изложбата бяха показани капсулни оръжия, кремъчни оръжия, ятагани, ножове, някои от първите патрони, шишанета, арнаутска пушка и други. „Обхванали сме почти всичко, което е имало по нашите земи и с което нашите предци са се борили за освобождение“, каза Мингачев.

Носиите са от Кюстендилско, от Петричко, дебърска носия, битолска, тракийска и други, всички са автентични, обясни той.

Мингачев разказа, че е било нужно много време да се съберат всички оръжия и носии. Една част от тях са наследствени, други са от хора, които намират и не знаят какво да ги правят, ние им помагаме да ги реставрират. Голяма част попадат при нас и чрез покупка, следим аукционите в държавите около нас и по този начин връщаме част от наследството, което преди години е излязло от България, допълни той.

От сдружението имат за цел тази изложба да се превърне в традиция и обещават да направят всичко възможно.

RELATED ARTICLES

Most Popular