Friday, May 3, 2024
HomeРегионДупницаОткриват паметника на Димитър Икономов на 12 септември в Дупница

Откриват паметника на Димитър Икономов на 12 септември в Дупница

Организация на евреите в България Шалом, заедно с Регионална организация на евреите в град Дупница, съвместно с община Дупница и под патронажа на министъра на правосъдието Атанас Славов имат удоволствието да открият паметник на Димитър Икономов, една от личностите със значим принос за спасяването на българските евреи в град Дупница.

Откриването на паметника ще се състои на 12 септември 2023 от 14:00 в градската градина на гр. Дупница. Той ще бъде открит от министъра на правосъдието г-н Атанас Славов, председателя на ОЕБ Шалом проф. Александър Оскар, областния управител на Кюстендил инж. Александър Пандурски, кметът на града Методи Чимев и инициаторът за създаване

на този паметник, председателят на регионалната организация на Шалом в града г-н Леонид Хаздай.

Малко хора знаят, че дупничанинът Димитър Икономов дава началото на борбата за спасяването на българските евреи. Както е известно, заповедта за депортацията на евреите от старите предели на Царство България е била скрита от обществото и всеки разбирал за нея по отделни канали. Димитър Икономов бил първият депутат, който научава за готвената депортация и уведомява незабавно за това Димитър Пешев, заместник-председател на 25-то ОНС. Икономов и Пешев не били в особено добри взаимоотношения, заради различията в политическите си възгледи, но въпреки това, в името на една кауза, а именно предотвратяването на депортацията на българските евреи, те загърбили своите различия и обединили усилията си. Историята записва Димитър Икономов сред 43-мата депутати, начело с подпредседателя на НС Димитър Пешев, които на 17 март 1943г. се подписват под петицията до министър-председателя Богдан Филов, в която се обявяват в защита на българските евреи. Депутатите правят действията по депортацията публично известни, показват фактическата им нелегитимност и с това провалят антисемитските действия на прохитлеристкото правителство.

По предложение на Леонид Хаздай, председател на РОЕ „Шалом“ – Дупница и зам. Председател на ОЕБ „Шалом“ България, стартира инициатива за изграждане на паметник на Димитър Икономов , който ще бъде поставен в централната част на Градската градина, на няколко метра от къщата му. Паметникът е изработен от скулпторът Бойко Митков.

RELATED ARTICLES

Most Popular