Friday, May 17, 2024
HomeРегионБлагоевград100 лв. награда печели ловецът на богоявленския кръст в Благоевград, уредникът Аделина...

100 лв. награда печели ловецът на богоявленския кръст в Благоевград, уредникът Аделина Стефанова: Няма да допуснем побоища

 

100 лева ще получи от църквата късметлията, който улови богоявленския кръст в ритуала на 6 януари в Благоевград. Хвърлянето на разпятието традиционно ще е в река Бистрица до моста, който води към старинния квартал „Вароша”. Християнският символ ще бъде върнат в храма „Въведение Богородично” от този, който го хване. От няколко години бе прекратена практиката дни наред да се обикаля с кръста и да се събират пари от жители и гости на града. „През цялото време ще има полицейска охрана. От храма ще дадем 100 лева на късметлията, който хване кръста. Щом го извади от реката, той трябва да го върне в църквата. По пътя обаче всеки ще има възможност да целуне разпятието и ако прецени, да даде пари на този, който го е уловил. На 40-ия ден от Богоявление, на 14 февруари, свещеници ще отслужат водосвет в дома на човека, който е хванал кръста”, уточни Аделина Стефанова, уредник в благоевградския храм.

Записването на мераклиите да участват в ритуала на Богоявление ще продължи до сутринта на празничния ден. Всеки ще се провери дали е кръстен, за да може да се включи в битката за разпятието, пише кмета бг. Всички участници в ритуала в сряда ще бъдат предупредени да не се бият, за да се доберат първи до кръста. Освен това участниците ще бъдат проверявани и да не са употребили алкохол, ще ги тестват с дрегер. Прекалилите с пиенето няма да бъдат допуснати до участие. “Не може да позволим поведение, което няма нищо общо с християнските ценности. Заедно с полицията ще следим да не влезе в реката нито един, който е употребил алкохол. За целта ще има проверка от страна на органите на реда”, категорични са божите служители.

RELATED ARTICLES

Most Popular