Sunday, May 19, 2024
HomeРегионДупница118 шофьори, употребили алкохол или наркотични вещества, са получили наказания през 2020...

118 шофьори, употребили алкохол или наркотични вещества, са получили наказания през 2020 година. Ефективните присъди са 18

Районен съд – Дупница е приключил през 2020 година 83 наказателни дела от общ характер, с предмет: управление на МПС в пияно състояние или след употреба на наркотични вещества. От тях само по две дела производствата са прекратени – едното, поради смърт на обвиняемия, а при другото – съдът не е уважил направеното искане за одобряване на сключеното споразумение между прокуратурата и защитата на  обвиняемия. Останалите 81 дела са приключили с осъдителни присъди / споразумения. Статистиката показва, че 76 от подсъдимите са мъже, а 5- жени.

Ефективни наказания „лишаване от свобода“ са получили 11 водачи на МПС, 9 от тях за повторно управление на МПС след употреба на алкохол и двама за управление на МПС след употреба на наркотични вещества. Максималният размер на наложените наказания е 10 месеца лишаване от свобода.

70 водачи на МПС са получили наказания „лишаване от свобода“ за срок от 3 месеца до 1 година и 6 месеца, изпълнението на които е отложено за изпитателен срок от 3 години. На някои от водачите, съдът е наложил и наказание „глоба“, в размер от 200- 500 лв. От тези 70 водачи на МПС, 63- ма са управлявали след употреба на алкохол, с концентрация над 1, 2 на хиляда- престъпление по чл. 343б, ал.1 от НК, а останалите седем водачи са извършили престъпление по чл. 343б, ал.3 от НК- управление на МПС след употреба на наркотични вещества или техните аналози.

Наказателни дела от общ характер, с предмет: управление на МПС в пияно състояние или след употреба на наркотични вещества, приключени от РС – Дупница през 2019 година, са били 118 или с 35 повече спрямо 2020 г. По 48 от тях, подсъдимите са били с обвинение за управление на МПС след употреба на наркотични вещества или техните аналози.

Районен съд – Кюстендил е приключил през 2020 година 35 наказателни дела от общ характер, с предмет: управление на МПС в пияно състояние или след употреба на наркотични вещества. Наказания „лишаване от свобода“ са получили 7 водачи на МПС.

Един непълнолетен младеж се е признал за виновен в управление на МПС след употреба на алкохол, с над 1, 2 промила и е с наказание „Обществено порицание“.

27 водачи са получили наказания „лишаване от свобода“, за срок от 3- 10 месеца, изпълнението на които е отложено за изпитателен срок от 3 години. 22 от тях са управлявали след употреба на алкохол, с концентрация над 1, 2 на хиляда- престъпление по чл. 343б, ал.1 от НК, а останалите 5 водачи са извършили престъпление по чл. 343б, ал.3 от НК- управление на МПС след употреба на наркотични вещества или техните аналози.

Пред окръжен съд са обжалвани или протестирани 4 присъди, като въззивният съд е потвърдил решенията на районните съдилища.

През 2019 година, делата от общ характер, с предмет: управление на МПС в пияно състояние или след употреба на наркотични вещества, в Районен съд  – Кюстендил са били 67 или почти два пъти повече.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular