Saturday, May 18, 2024
HomeРегионДупница1320 души не искат 165 дка земеделски земи да станат промишлена зона,...

1320 души не искат 165 дка земеделски земи да станат промишлена зона, внасят жалби до Народното събрание и омбудсмана

Юлияна КОЛЧАКОВА

Подписка срещу проекта за Общ устройствен план на община Дупница събра Инициативният комитет на село Яхиново. 1 320 души застават срещу намеренията да се промени статутът на 165 дка земеделски земи край селото – планът предвижда имотите да се преотредят за предимно производствена зона. Яхиновци са събрали и 27 декларации от собствениците на 25 имота в района, които също са против преотреждането. В селото са категорични, че няма необходимост обработваеми и поливни земи да се преактуват. Изразяват съмнения, че община Дупница не може да докаже тази необходимост, с което не може да спази конституционните си задължения като институция.

Подписката е внесена в областната управа на област Кюстендил, Общинския съвет и кмета на Дупница. Документът ще бъде изпратен и до Комисията по правата на човека, вероизповеданията и жалбите на гражданите в Народното събрание, както и до омбудсмана на страната. Очаква се проблемът да бъде коментиран и на заседанието на Общинския съвет на 27 януари.

„Подал съм заявление да ми се разреши изказване. Надявам се да ми бъде позволено и на сесията да кажа това, което мислим. В района има достатъчно пустеещи промишлени зони – бившите „Вели лак” и „Тютюнева промишленост” например. Защо никой не инвестира там? 25 от 67 собственици на земеделски имоти подадоха декларации срещу този план. Една от декларациите е на собственик на 5 имота. 10 имота са с неуреден статут, т. нар. „земи по член 19” и заради това за тях няма декларации. Издирваме собствениците на други 20 имота. Всички, с които разговаряме, не са съгласни тези земи да станат промишлена зона”, коментира Методи Захаринов от Инициативния комитет.

Както сме писали, яхиновци са категорични, че въпросните терени не бива да стават промишлени зони. Причината е, че промяната на предназначението на земите дава възможност за инвестиции във вредни производства, които ще замърсят района. От Инициативния комитет смятат, че с плана се нарушава Конституцията.

Припомняме, че в последните години селото води битка срещу инвестиционно намерение на семейство гастърбайтери Ирина и Николай Божкови, които искаха да изградят цех за топене на пластмаса. Целта бе изготвяне на Подробен устройствен план  (ПУП)- План за застрояване (ПЗ) и преотреждане на земеделска в неземеделска земя, което е една от стъпките за реализация  на проекта им. Тогава бе създаден Инициативен комитет, който остро се противопостави. В резултат инвеститорите се отказаха от първоначалното си намерение и внесоха ново –  с искане предназначението на имота им (нива) да се промени, за да построят автосервиз и склад за нехранителни стоки. Опасенията на хората в Яхиново обаче остават – в селото не вярват, че инвеститорите действително искат да правят автосервиз и склад, а не цех за преработка на пластмаса, който може да навреди на околната среда и здравето им. Заради протестите Общинският съвет 4 пъти не разреши разработването на ПУП- ПЗ, въпреки че общината бе осъждана  заради отказите като немотивирани.

 

 

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular