Sunday, May 19, 2024
HomeАктуално от днес17-и ден от войната в Украйна

17-и ден от войната в Украйна

Американският президент Джо Байдън отново заяви, че страната му няма да се намесва пряко във военните действия срещу Русия в Украйна. Той предупреди, че ако американски сили се бият с Русия, това би означавало Трета световна война.

На заседание на Съвета за сигурност на ООН Русия отправи твърдения – без доказателства – за американски действия с биологични оръжия в Украйна.

За днес е планиран нов опит за евакуация на цивилни граждани от украинския град Мариупол.

Сирени за въздушно нападение се чуха в повечето украински градове рано тази сутрин, на 17-ия ден от руската инвазия в Украйна, за да предупредят хората да потърсят убежища, съобщават местните медии. Сирени прозвучаха в столицата Киев, западния град Лвов, в Житомир, Одеса, Харков и Черкаси, както и в Сумска област в североизточната част на страната.

Вчера Русия разшири офанзивата си в Украйна, като атакува градовете Луцк, Ивано-Франковск и Днипро.

Украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия, че разчита на терористична тактика, докато инвазията им продължава. Във ново видео обръщение Зеленски прогнозира, че „действията на руските нашественици ще бъдат приравнени с действията на терористите от „Ислямска държава“.

Той обвини Русия, че е задържала кмета на Мелитопол за заложник, и каза, че броят на евакуираните хора рязко е намалял в петък. Зеленски обвини Москва, че не позволява на цивилните граждани да напуснат обсадения град Мариупол и заяви, че днес украинските власти ще се опитат да доставят на хората там храна и медикаменти. Украинският президент също така изказа благодарност на Полша за оказаната подкрепа през дните на война с Русия.

В обръщението си Зеленски благодари също на Полша за готовността да подкрепи военните действия като предостави самолетите си.

На заседание на Съвета за сигурност на ООН върховният представител по разоръжаването към световната организация Изуми Накамицу заяви, че няма информация за никаква „програма за биологични оръжия“ в Украйна. Срещата беше свикана от Русия, за да се обсъдят твърденията на Москва, че Украйна разработва химически оръжия.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular