Saturday, May 18, 2024
HomeРегионБанско17 планински спасители откриха американец, изчезнал под връх Вихрен

17 планински спасители откриха американец, изчезнал под връх Вихрен

В спасителната акция участва и новоизбраният кмет на Банско

Планински спасители от отрядите в Банско и Разлог проведоха акция по издирване на изчезнал американски турист в Пирин.

Сигналът е подаден около 16 ч. в неделя. Синът на 42-годишния американец, който живее в Нидерландия, съобщил, че не може да се свърже с баща си, който сутринта е тръгнал на поход към връх Вихрен. За последно чужденецът си е направил селфи около 9 часа.

Снимки – Facebook/Aleksandar V Cigoriin

Веднага към мястото, на която се е предполагало, че е възможно да е пострадалият турист, се отправя екип от 17 планински спасители от отрядите в Банско и Разлог. За щастие спасителите са достигнали до пострадалия турист. „Вероятно е паднал сериозно, сега ще се уточни какво е състоянието му, но е жив и е контактен“, каза за БТА Методи Баненскиот отряда на ПСС Благоевград. Той допълни, че пострадалият турист не може да се придвижва сам. Има голяма вероятност да е получил и хипотермия.

Мъжът е бил в района на м. Казаните под връх Вихрен.

Очакваше се акцията да продължи още няколко часа. Въпреки трудността на терена и предвид тежестта на операцията, планинските спасители отново са в планината и си вършат работата, каза М. Баненски.

В спасителната акция взе участие и новият кмет на Банско Стойчо Баненски, заедно с брат си Росен, който пък е директор на НП “Пирин”.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular