Sunday, May 19, 2024
HomeРегионБлагоевград2-ма общински съветници от Благоевград в конфликт на интереси, глобени са с...

2-ма общински съветници от Благоевград в конфликт на интереси, глобени са с общо 15 000 лв.

На Валентина Шаркова се отнема сумата от 100 836 лв.

Административен съд Благоевград потвърди установен от антикорупционната комисия конфликт на интереси при двама общински съветници. Това стана известно от съобщение на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ). Решенията не са окончателни и подлежат на обжалване пред Върховния административен съд.
Административен съд – Благоевград е потвърдил установения от антикорупционната комисия конфликт на интереси и по отношение на Валентина Шаркова – общински съветник в Общински съвет – Благоевград (мандат 2019 – 2023 г.). Тя е гласувала решения на Общинския съвет за намаляване с 30%, а впоследствие и за освобождаване от заплащане на концесионни вноски на търговски дружества – концесионери на общински имоти. По същото време самата Шаркова е работела по трудов договор в едно от дружествата-концесионери и е получавала възнаграждение във времето, в което е била и общински съветник, а със собствениците на същото дружество е имала дълготрайна икономическа обвързаност. По този начин тя е осъществила конфликт на интереси в частен интерес на свързани с нея лица. Наложени са й глоби в общ размер на 10 000 лева и е отнета сумата от 100 836, 14 лева, представляваща стойността на реализираната материална облага.
С Решение на Административен съд – Благоевград е потвърден и конфликтът на интереси за Бисер Стойчев – общински съветник в Общински съвет – Благоевград (мандат 2019 – 2023 г.). За него е установено, че е гласувал на заседание на Общинския съвет в частен интерес – свой и на свързано с него лице (съпругата му). Вместо да си направи самоотвод, той е гласувал „за“ разрешаване на изработването и одобряването на изменения в подробния устройствен план на селище към Община Благоевград, в което той и съпругата му притежават имот. Наложена му е глоба от 5000 лева.

RELATED ARTICLES

Most Popular