Wednesday, May 8, 2024
HomeРегионДупницаЧетвъртокласниците в Дупница по-добри по БЕЛ

Четвъртокласниците в Дупница по-добри по БЕЛ

Ученик от ОУ “Н. Рилски” с шестци и по математика, и по български

И в Дупница четвъртокласниците са по-добри по български език и литература (БЕЛ) отколкото по математика, показват резултатите от тазгодишното национално външно оценяване по двата предмета в три от училищата в града. „Резултатите все още се обработват от колегите, както е във всички училища, но оределено по български език и литература учениците имат по-добри познания отколкото по математика. По математика има 25 шестици и 6 слаби оценки, докато по български език и литература няма двойки. Преобладаващите оценки по български език и литература са петиците, а по математика – четворките”, обясни Тодор Петков – директор на ОУ „Евлоги Георгиев”. Там изпит са държали 57 ученика в четвърти клас.
„Успехът на външното оценяване по български език и литература е по-добър. По български език няма двойки. Само едно дете има шестица и по двата предмета. И ние все още обработваме информацията. Предстои да се направи анализ, да се пресметне успехът”, каза директорът на ОУ „Неофит Рилски” Бистра Стойкова.
„Справили са се добре децата на това външно оценяване. Разбира се, може да се иска още и още. Подробности няма да съобщавам”, лаконична бе директорката на ОУ „Св. Климент Охридски” Юлиана Борисова.
В РУО-Кюстендил, също продължават с обработката на информацията и изчисленията на резултатите.
Припомняме, че на национално ниво на т. нар. малки матури, проведени на 26 и на 27 май, се явиха над 53 000 деца. По БЕЛ учениците са постигнали средно 70,46 точки от 100. По математика средният резултат е 57,33 точки от 100. По скалата за превръщане на точките в оценки това означава „много добър“ по български език и литература и „добър“ по математика.
Общият резултат е сравнително висок. Той потвърждава наблюденията от международните изследвания PIRLS и TIMMS, че българските четвъртокласници се справят над средното равнище в сравнение със своите връстници в други страни.
С максимален брой точки са оценени 1427 изпитни работи, а 6772 деца имат отлични оценки (над 5,50) и по двата предмета. Всеки втори четвъртокласник има отлична оценка поне по единия предмет. Трима ученици са с максимален брой точки – 100, едновременно и на двата изпита.
Добро впечатление прави също тенденцията повече ученици да имат пълен брой точки на отворените въпроси отколкото на затворените. Това показва напредък при най-важните умения – да мислят, да решават задачи, да четат и създават текст.
В сравнение с 2021 г. при тазгодишните средни стойности по двата предмета се наблюдава лек спад. „Резултатите са повлияни и от по-дългия период на онлайн обучение заради пандемията от COVID-19 – за този випуск това бяха три поредни години, макар че бяха положени максимални усилия през тази учебна година децата от началните класове да учат колкото е възможно по-дълго присъствено. Върху резултата се отразяват и някои промени в самите тестове за националното външно оценяване – с всяка следваща година те изискват все повече мислене, съобразителност, справяне с практически ситуации, умение за пренос на наученото в нов контекст. Това предполага повече усилия и постоянство при усвояването на материала”, коментират учители.

RELATED ARTICLES

Most Popular