Thursday, May 16, 2024
HomeБизнес200 лв. струва разкриване на пункт за изкупуване на череши в Бобов...

200 лв. струва разкриване на пункт за изкупуване на череши в Бобов дол

Заради ниските температури кампанията може да се забави с около две седмици

Двеста лева ще бъде цената за разкриване на пункт за изкупуване на череши в Бобовдолска община, става ясно от заповед на кмета на общината Елза Величкова. В нея е записано, че кметовете и кметските наместници на селата в общината трябва да определят местата за разполагане на пунктовете за предстоящата кампания така, че да се спазва организацията на движението. Молбите за разкриване на пунктовете пък се подават в община Бобов дол.
Изкупуването на череши ще става срещу предоставен документ за собственост на черешовия масив.
В заповедта е записано още, че пунктовете трябва да са организирани така, че да се спазва дистанция от 2,5 м, да се ползват предпазни маски и да се извършва дезинфекция. Пунктовете ще работят от 9,00 до 21,00 часа. За контрола по организацията и изкупуването на черешите ще следят органите на РУ на МВР в Бобов дол заедно със служителите от сектор “Управление на общинската собственост и търговска дейност”.
Тази години заради по-ниските температури през пролетта се очаква кампанията по прибирането на черешите да се забави с около две седмици, казаха производители. Един от най-сериозните проблеми пред производителите тази година се очертава да бъде наемането на работници за прибирането на реколтата от череши. Според производителите от Пловдив и Кюстендил от години цените, на които се изкупуват череши, са ниски, а печалбите минимални. “Цените за прясна консумация вървят добре, обаче няма достатъчно клиенти, тъй като в България има много череши. Нашата себестойност на черешата е над 70-80 стотинки. Ние при това положение губим”, каза пред БНТ земеделският производител Кирил Димитров. Очаква тази година реколтата да не е много добра, а първите узрели плодове да откъсне чак около 10 юни.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular