Friday, May 17, 2024
HomeРегионБобов дол30 първокласници очакват двете училища в Бобов дол на 15 септември

30 първокласници очакват двете училища в Бобов дол на 15 септември

Юлияна КОЛЧАКОВА
30 ученици в първи клас очакват двете училища в Бобов дол на 15 септември, показва справка в общинския отдел за образование и култура в миньорския град. Обичайно първокласниците са повече в ОУ „Никола Й. Вапцаров”, където досега са записани 19 деца. Първолаците в СУ „Христо Ботев” (по-известно като гимназията) ще са 11. В училище „Никола Й. Вапцаров”, гимназията и Професионалната гимназия (бившия минен техникум) ще има общо 435 ученици. По данните от края на учебната 2022/2023 година децата в детските градини ще са 157 – 94 в градина „Дружба“ и 63 – в „Миньор“.

„Запазва се тенденцията децата в първи клас да намаляват. При по-големите ученици бройката се запазва, имаме намаление с само с двама – трима ученика, каза Венета Илиева – завеждащ отдел „ОКЧТР“ в общината.
И тази година за първия учебен ден от общината ще направят подаръци на първолачетата. Сега най-малките ученици ще получат комплекти с учебни пособия.
Запазва се и традицията да се подпомагат деца и младежи с доказани постижения. „Общината отново ще отпусне еднократно по 150 лв. на всички даровити деца. До момента са подадени заявления от родители на петима ученика от основното училище и гимназията „Христо Ботев”“, посочи Венета Илиева. Докладната записка за осигуряването на средствата ще бъде обсъждана на заседанието на Общинския съвет на 7 септември. На сесията се очаква да бъдат приети и докладни, касаещи формирането на маломерни паралелки в СУ „Христо Ботев”, като за една паралелка с под 10 ученика ще се осигурят допълнителни средства за обезпечаване на учебния процес извън определените стандарти.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular