Sunday, May 19, 2024
HomeНовиниБългарияЖивко Мартинов притискал свидетели по Суджукгейт

Живко Мартинов притискал свидетели по Суджукгейт

 

Депутатът споделял пред тях демонстративно, че той е човекът на Борисов и че всичко, което иска за себе си, е желание на Бойко Борисов

Цветан Цветанов в Добрич: Мартинов напуска парламента по собствено желание, ГЕРБ никога не е толерирал поведение, което да хвърля петно върху партията, както се опитват някои хора

Депутатът от ГЕРБ Живко Мартинов е упражнявал натиск върху свидетели срещу него по делото, станало известно като Суджукгейт, да не говорят пред разследващите. Това обяви вчера говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова в пряко включване от Добрич.

В края на миналата седмица главният прокурор Сотир Цацаров поиска и получи имунитета на местния депутат, за да му бъде повдигнато обвинение, че е изнудвал търговец от името на премиера да му даде 4 т суджук, 60 кг пастърма и филе „Елена”. Нито един суджук не е достигнал до министър-председателя, уточни Цацаров.

„Със сигурност обаче всички свидетели сочат, че Мартинов непрекъснато е споделял пред тях демонстративно, че той е човекът на Борисов и че всичко, което иска за себе си, е желание на Бойко Борисов“, коментира Арнаудова. Тя обяви, че с екип от 10 прокурори от звено „Антикорупция” са на място в Добрич, за да проведат разследване и да защитят свидетелите. И определи като прецедент излизането от столицата на бюрото „Защита на свидетелите“, макар да уточни, че до момента никой не е поискал такава. Според нея натискът се изразявал основно в административни незаконосъобразни проверки, както и отправяне на заплахи и закани – за лична саморазправа или че ще попречи на нечий бизнес. Тя даде пример със затворена пицария, заповедта за което е била отменена от съда като незаконосъобразна.

„С нас са служители от бюрото по защита към главния прокурор, които незабавно ще осигурят в случай на необходимост защита на свидетелите. Имаме желание не само да обгрижим свидетелите, за да се успокоят и да продължат да съдействат на прокуратурата, но и в случай на необходимост да се предприемат всички мерки за защита“, каза още Арнаудова. Тя съобщи още, че има съмнение и за престъпление против реда на държавното управление, което Мартинов е извършил:

„Касае се за действия, които са целели досъдебно производство с обвиняем, който между другото вече е осъден на 4-годишна ефективна присъда за ПТП, при което са загинали двама души, да бъде прекратено“. Според нея свидетелите, които съдействат на прокуратурата, не са се поддали на натиска.

„Затова и част от служителите на МВР веднага след това са уволнени. Не са имали възможност да уволнят и окръжния прокурор, защото той се назначава не от Живко Мартинов, а от ВСС. Хората, по отношение на които той е упражнявал натиск, особено за досъдебното производство срещу бивш зам.-министър, причинил смърт на двама човека по непредпазливост, служителите, които са работили, вече са извън системата на МВР“, каза Арнаудова. Тя не уточни, но най-вероятно има предвид бившия зам.-министър на финансите Красимир Катев, който беше осъден на 4 години затвор, след като през август 2012 г. причини катастрофа край Добрич, при която загинаха двама млади мъже – на 20 и 25 г.

В третия случай престъплението против реда на управление е било да бъде изпълнено желание на Живко Мартинов и да бъдат притискани чрез проверки и досъдебни производства, включително да бъдат задържани, определени лица. Част от тях са били в договорни отношения с Живко Мартинов и той е смятал, че те му дължат пари, каза още Румяна Арнаудова.

Самият Мартинов, след като даде имунитета си, заяви, че са го натопили негови длъжници. Засега депутатът не е обвинен, защото се събират още доказателства.

Бойко Борисов обаче веднага нареди цялото областно ръководство на ГЕРБ – Добрич, чийто лидер беше Живко Мартинов, да бъде освободено. Вчера в Добрич заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов информира, че Живко Мартинов напуска парламента по собствено желание.

Лидерът на ГЕРБ иска да даде ясен сигнал, че се води борба с корупцията.

„Благодаря му за тази постъпка, защото по този начин се пресичат опитите да бъде хвърлено петно както върху ГЕРБ, така и върху името на премиера”, каза още Цветанов, който е и председател на ПГ на партията.

Още в сряда в НС ще бъде гласувано освобождаването на Живко Мартинов.

В продължение на няколко години този депутат от ГЕРБ е упражнявал натиск, за да получи определени облаги, използвайки името на премиера. По този повод Цветанов каза, цитиран в съобщение от партията:

“Силата на ГЕРБ е в нейната откритост и прозрачност. Ние никога не сме допускали поведение, което влиза в разрез със закона и морала. ГЕРБ никога не е толерирал поведение, което да хвърля петно върху партията, както се опитват някои хора”.

Цветанов лично съобщи решението за Мартинов пред представители на областното и общинските ръководства на партията в Добрич и им припомни, че именно тук е бил най-слабият резултат на партията на местните, а след това и на президентските избори.

„Нашето желание е в следващите месеци да се работи за възраждането на организацията, за нейното заздравяване и стабилизиране, да се върне доверието на хората, за да започнем да се готвим за предстоящите местни избори”, подчерта заместник-председателят на ГЕРБ. Той представи новото, временно ръководство на структурите на ГЕРБ в област Добрич.

Ново редовно ръководство ще бъде избрано през есента.

Областен ръководител става вицеадмирал Пламен Манушев, депутат от ГЕРБ от добричкия многомандатен район. За общински ръководител е определен Красимир Николов, който в момента е заместник-областен ръководител.

За да има приемственост, запазваме общинските ръководители на общините в областта, каза Цветанов.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular