Tuesday, May 21, 2024
HomeРегионКюстендил400 души въстанаха срещу мерките в Кюстендил, искат сертификати за всички

400 души въстанаха срещу мерките в Кюстендил, искат сертификати за всички

Председателят на местното Сдружение по туризъм: Заетостта в сектора намаля със 70%

Около 400 души се включиха в протеста срещу зелените сертификати в Кюстендил. Сред тях имаше представителите на ресторантьорския бизнес, хотелиери, собственици на фитнес зали и спортни центрове. Те бяха подкрепени и от свои съграждани.
Протестът премина под лозунга “Всички заедно! За здраве, работа, бъдеще, сигурност!”. Издигнати бяха лозунги “20 процента ваксинирани плюс зелен сертификат е равно на фалит”, “Да се признаят тестовете за антитела”, “Всички сме равни през закона”.
Председателят на Сдружение по туризъм-Кюстендил Станислав Георгиев подчерта, че заетостта в сектора е намаляла с цели 70% след въвеждането на зелените сертификати.
Протестното шествие премина от гаровия площад в Кюстендил през централната пешеходна алея, където са повечето заведения, останали затворени, централния площад “Велбъжд”.
„Не искаме да бъдем дискриминирани. Ако има зелен сертификат, да не е само за нашия сектор. Искаме в зеления сертификат да се включат тестовете за антитела. Искаме да има и изнесени ваксинационни центрове, за да не се редим на опашки по 2-3 часа. Ние сме едни от най-многобройните от всички градове, за което благодаря на всички наши съграждани“, каза председателят на Сдружение по туризъм-Кюстендил Станислав Георгиев.
„Присъединяваме се към националния протест. Целта, която гоним, е обединение на всички бизнеси, защото в момента ни поставят в ситуация, в която ние не може да работим така, както е необходимо. Има ограничения за нашия персонал и нашите клиенти, а това не се отнася за администрацията, за цеховете, за големите магазини, което най-малко е нечестно. Не може де се справим с този процент ваксинирани пациенти, които могат да ни посещават, не са ни представени никакви икономически мерки за персонала, за да може да затворим или да предотвратим евентуални фалити. Целта на протеста е сертификатите да се изискват за всички браншове, не само за нас”, заяви Ангелина Влашка, която също членува в Сдружението по туризъм в Кюстендил.
Тя беше категорична, че протестите ще продължат, докато държавата обърне внимание на техните искания:
„В ресторанта 80% от персонала са ваксинирани, но това не ни помага да работим по-добре. Със70% е намаляла клиентелата ни“, допълни тя.

Димитър ИКОНОМОВ

 

RELATED ARTICLES

Most Popular