Monday, May 20, 2024
HomeРегионКюстендил400 порции осветен курбан раздадоха на кюстендилци за откриването на мемориални плочи...

400 порции осветен курбан раздадоха на кюстендилци за откриването на мемориални плочи в памет на загиналите в Първата световна война

Дарителят проф. д-р Иван Гаврилов: Нашите деди са загивали с вярата, че дават живота си за поробените братя

С молебен и курбан в центъра на Кюстендил тържествено бяха открити мемориални плочи в памет на загиналите в Първата световна война. Двете плочи са разположени от двете страни на паметника „Булаир”. Събитието уважиха кметът на община Кюстендил Петър Паунов, председателят на ОбС-Кюстендил Михаела Крумова, дарителят на двете плочи проф. д-р Иван Гаврилов,  Иво Антонов, директор на Дирекция „Социална политика” в Министерството на отбраната, председателят на Областния съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва Ясен Ангелов, членове на клубовете „Млади възрожденци” от Основно училище „Проф. Марин Дринов” и Детска градина „Славейче”, директорът на Регионалния исторически музей Валентин Дебочички, историкът Ангел Джонев, общински съветници, кметове на населени места и граждани.

Иво Антонов връчи на градоначалника юбилеен медал „Сто години от Първата световна война”.

Успокоиха душите с молебен

 

Церемонията започна с молебен за упокоение на душите на всички загинали кюстендилци по време на Първата световна война, който беше извършен от архиерейския наместник на Кюстендилска духовна околия отец Генади Генадиев, в съслужение с отци от околията, които споменаха поименно имената на загиналите.

„На 29 септември 1918 г. се чуват последните изстрели на оръжията по южния фронт и България излиза от Първата световна война. В Кюстендил завършва работата на най-висшата военна институция в най-кървавия конфликт в следосвобожденската ни история. На 14 октомври 1915 г. в сградата на Девическата гимназия, същата сграда днес е сградата на община Кюстендил, се настанява Главната квартира на Българската армия. Тук пристига висшият български генералитет, воден от главнокомандващия действащата армия – генерал-майор Никола Жеков. Те работят в продължение на три години, като градът се превръща в своеобразна военна столица на България. В тези години градът се посещава от редица международни делегации, със знакови лица на съюзниците на България в Първата световна война. Сред тях са баварският крал Лудвиг Трети и австро-унгарският император Карл Първи, посрещнат от българския цар Фердинанд”, каза пред присъстващите историкът Ангел Джонев. По думите му на този ден трябва да се спомнят войниците и офицерите, които не са се завърнали от бойните полета.

Церемонията започна с молебен за упокоение на душите на всички загинали кюстендилци.

Кметът Паунов с юбилеен медал

 

„Бедни са думите, с които може да се изкаже нашата благодарност към дедите. Нашите деди са загивали с пълното съзнание, с пълната вяра, че загиват за поробените братя. На днешно време трудно се прекрояват граници, единственият начин, по който може да ги прекроим, е с единството на нацията, с примера, с културата, икономиката. Трънлив е нашият път, но независимо от всичко, докато ги има българите, град Кюстендил, докато има кметове на населени места, радеещи за българщината, този завет няма да бъде напразен. Няма семейство, което да не участва пряко или косвено в тези военни действия, в които са включени 940 000 войници и офицери”, каза достойният родолюбец и водещ специалист в областта на онкохирургията проф. д-р Иван Гаврилов. Той припомни войнишката клетва, изписана на една от дарените от него паметни плочи: “Вярвам в Бог, във вечната му правда. Вярвам в освобождението на поробените братя. Вярвам във Възкресението на Велика България. Амин!”.

Иван Гаврилов подари книгата „Тервел – спасителят на Европа” на председателя на Областния съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва Ясен Ангелов. Книгата „Бойните маршове на честта и славата на България” връчи на кмета Петър Паунов, който да я предаде на ръководителя на Общинския духов оркестър в Кюстендил.

„Като представител на Министерството на отбраната изпитвам респект към делото на проф. д-р Иван Гаврилов за запазване на българщината и към всички вас, които сте пред паметника на славния 13-и пехотен рилски полк, за да почетем тези, които се сражаваха и загинаха за обединението и величието на родината. Техният подвиг вечно ще бъде с нас тогава, когато си спомняме, че сме българи”, каза Иво Антонов, директор на Дирекция „Социална политика” в Министерството на отбраната. От името на министъра на отбраната той връчи на проф. д-р Иван Гаврилов и на кмета на община Кюстендил Петър Паунов юбилейни медали „Сто години от Първата световна война”.

 

160 000 българи не се върнаха от бойното поле

 

 

“Приемам тази награда от името на всички тези над 160 000 българи, които не се върнаха от бойното поле, но все още бранят България от първите позиции”, заяви проф. д-р Гаврилов.

“Награда за нашето отечество, за нашите предци и за вас, прекрасни деца, които сте бъдещето на този светъл идеал. Благодарим!”, заяви кметът Петър Паунов.

Церемонията продължи с официално откриване на мемориалните плочи, върху които са изписани текстове от войнишка клетва и от бойния марш на 13-и пехотен рилски полк. След това бяха раздадени 400 порции осветено ястие в памет на загубилите живота жители на Кюстендил и региона във военните действия.

RELATED ARTICLES

Most Popular