Saturday, May 18, 2024
HomeРегионБлагоевград400 000 лв. за община Благоевград за ремонт и за доизграждане на...

400 000 лв. за община Благоевград за ремонт и за доизграждане на два храма

400 000 лева ще получи община Благоевград като целеви средства от държавата за ремонт на централния храм “Въведение Богородично“ и за доизграждане на черквата в село Изгрев. Новината съобщи кметът Методи Байкушев.

Черквата “Въведение Богородично“, която се намира в старинния квартал “Вароша“ и е паметник на културата от национално значение, не е ремонтирана близо 40 години. От свещите и отоплението на твърдо гориво ценните стенописи са потъмнели и има опасност да бъдат сериозно увредени. Преди месеци жителите на Благоевград организираха петиция с искане за спешен ремонт на храма. Преди Рождество кметът на общината Байкушев обяви, че държавата отпуска 300 000 лева и ремонтните дейности могат да започнат в подходящото според експертите време:

“Обадихме се на Негово високопреосвещенство неврокопския митрополит Серафим да попитаме и да получим благословия за къде да поискаме парите. Поискахме ги за храм “Въведение”, защото там има готов проект, така че в момента, в който дойдат парите – предполагам, че ще е още в началото на следващата година, ще можем с тях да започнем ремонта вътре в храма, стенописите. Доколкото знам, останалата част от храма е в добро конструктивно състояние”.

Още 100 000 лева е отпуснало Министерството на финансите за довършване на черквата в благоевградското село Изгрев, която се строи с дарения от миряните.

RELATED ARTICLES

Most Popular