Saturday, May 18, 2024
HomeРегионДупница45 години знания и опит чества ОУ „Свети Климент Охридски“ в Дупница

45 години знания и опит чества ОУ „Свети Климент Охридски“ в Дупница

Баскетболистка №1 на България Теодора Динева засвидетелства уважението си към родното си школо

45-годишен юбилей чества Основното училище  „Свети Климент Охридски“ в Дупница. Патронният празник ще бъде отбелязан с  концертв петък (24 ноември) в Общинския театър „Невена Коканова“. Сред инициативите, посветени на годишнината,е създаване на Литературен клуб „Перцето“, който е дело на четвъртокласници от Клуба по журналистика към учебното заведение. Участниците в него вече са написали няколко книжки –  „Българското общество през Средновековието“, „Флорида“ и „Приятели“, с автори Михаела Бъскова и Никол Николова, съобщиха от учебното заведение.

Кадри от инициативи на възпитаници на ОУ „Свети Климент Охридски“

Наскоро е проведена и инициативата „Училище за шампиони“, под ръководството на учителката Славянка Пачаръзова. „Наш гост и учител в „Училището за шампиони“  бе бившата ни възпитаничка Теодора Динева – една от най-добрите баскетболистки в България. Теди дебютира в националния отбор през 2018 година, а с отбора на „Берое“- Стара Загора, неколкократно става шампион на България, печели Купата на страната, както и титлата в Адриатическата лига. Избрана е за баскетболист №1 на България за 2022 година. В момента Теодора Динева е баскетболист в литовския отбор „ВилнюзКибиркщис“.Децата имаха възможността да играят мач с истинска звезда и да се насладят на виртуозната ѝ техника. Много от тях вече са истински фенове на баскетбола. Шампионката им обеща пак да ни посети“, разказаха от училището.

На юбилея е посветено и посещение на четвъртокласниците с ръководители Ирена Ничева и Вера Иванова в Историческия музей в Дупница.  Една от инициативите е двудневното пътешествие на ученици от началните класове до Сопот, Карлово, Калофер и Панагюрище, реализирано благодарение на НП „България – образователни маршрути“. По време на екскурзията са посетени родната къща на Иван Вазов и Метохът в Сопот, музеят „Васил Левски“ в Карлово, музеят „Христо Ботев“  в Калофер, Историческият музей в Панагюрище, разгледани са Панагюрското златно съкровище, родните къщи на Райна Княгиня и Тодор Каблешков, Музеят на хляба и традиционните храни и още много исторически и природни обекти.

„Най-радостното е, че интересът към нашето училище се засилва. За втора поредна година осъществихме по-голям приемна първокласници. И тази, и миналата есен сформирахме по две паралелки с първолаци, докато преди това имахме по една паралелка. За нас това е изключителен успех, който се дължи на усилията на новото ръководство на учебното заведение“, подчертаха от училището. Преподавателиотбелязаха, че на заключителния концерт са поканени и бивши техни колеги  и ученици, сред които има и известни личности с постижения в различни области. Възпитаници на това училище са писателят Николай Терзийски и Любомир Гайдарски – отличаван двукратно като студент на годината в Медицинския университет в София и много други успели дупничани, горди са от училището.

Юлияна КОЛЧАКОВА

 

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular