Wednesday, May 15, 2024
HomeРегионДупницаРоза за легендите! 130 момичета от София, Дупница и Самоков честваха женския...

Роза за легендите! 130 момичета от София, Дупница и Самоков честваха женския баскетбол

С празник на женския баскетбол на един от най-женските дни в годината приключи проектът Her World, Her Rules на българска земя.
В зала “Триадица” в столицата се събраха около 130 деца от столичните баскетболни школи НСА, Славия, Левски, Септември’97, както и момичета от Дупница и Рилски спортист, за да поиграят баскетбол, но и да се срещнат с личности от най-славните моменти в историята на женския баскетбол в България.
Бъдещите баскетболни звезди подариха по роза за всяка от дошлите в залата легендарни баскетболистки, участнички и медалистки от Олимпийски игри и Европейски първенства, съобщиха от БФБаскетбол.

За историята, навръх 39-тата годишнина от спечелването на Купата на Европейските шампиони от Левски Спартак през 1984 година, напомниха Петкана Макавеева, Надка Голчева, Красимира Барзова, Нина Хаджиянкова, както и националките Юлия Боянова, Лилия Янкова, Гергина Скерлатова, Ваня Дерменджиева, Марияна Русева, проф. Юлия Мутафова. Специално послание за малки и големи дойде от Франция – от друго златно момиче на българския баскетбол – Силвия Германова, която пожела скоро да награждава български баскетболистки, които имат по-големи постижения по терените от самата нея.

Рози имаше и за всички майки, които придружаваха децата си в залата.
Сред плеядата звезди бяха и националки от по-близкото минало, които вече предават своя опит като треньори – Гергана Славчева, Силвия Пеева, както и треньорът на националните отбори на България по баскетбол за жени до 18 и 20-годишна възраст Маргарита Маринкова.

Посланици на инициативата бяха момичетата от ПГ “Констатин Фотинов”, град Самоков, които спечелиха титлата на Световното ученическо първенство в Белград през 2022 година. Тимът на гимназията, който е съставен предимно от състезателки на Рилски спортист, и е воден от треньорките на самоковки Маргарита Маринкова и Вероника Джикова, се пребориха в края на миналото лято за първото място след драматично 53:50 срещу представителките на Гърция. Водещ на празника беше Камен Алипиев.

Фестивалът в София бе последен от проекта Her World, Her Rules за България, като отново премина под знака на 3 по 3. Стрийт-формата на баскетбола бе фокусът на инициативата и в Бургас. Фестивали имаше и в Пловдив, Габрово, Гоце Делчев и Варна.

Главни координатори на събитието и програмата бяха мениджърът “Развитие” към женския баскетбол Албена Брънзова и менторът Гергана Брънзова, специалист по холистичен баскетбол, менторство, оптимална спортна подготовка и личностно развитие.

Снимки – Българска федерация по баскетбол

RELATED ARTICLES

Most Popular