Sunday, May 19, 2024
HomeРегионКюстендил48 часа след почистването й боклуци отново задръстиха Струма в Кюстендилско

48 часа след почистването й боклуци отново задръстиха Струма в Кюстендилско

Пластмасови бутилки, легени, фасове и найлонови торбички – гледката на река Струма отново е ужасяваща. Поредното замърсяване е факт само 48 часа след мащабната акция за почистване на речното корито, организирана от неправителствена организация със съдействието на община Кюстендил.

На 26 септември доброволците събраха над 1000 чувала с боклук около Струма. Сред „находките“ им бяха части за половин автомобил, телевизори и тоалетни чинии.

От общинската управа бяха осигурени материали за почистването, извозване и депониране на събрания боклук. Пластмасовите и стъклените отпадъци се събираха в отделен цвят чували и бяха транспортирани до пунктове за вторични суровини. С набраните средства ще бъде подкрепено детското отделение в МБАЛ-Кюстендил.

Днес обаче ситуацията отново е тревожна. Реката е затлачена от  поредната „порция“ битови отпадъци. Грозната картина лъсна на снимки, публикувани в социалните мрежи. „Хора, плаче ми се!  Това е река Струма край с. Търновлаг, два дни след като бе извършено доброволческо почистване, след което не беше останал и един боклук на местата, които виждате по-долу на снимките! А сега какво?!… Два дни дъжд и все едно нищо! Сега разбирате ли какъв е проблемът! Не е въпросът да чистим… въпросът е да НЕ ЗАМЪРСЯВАМЕ! Истинско щастие е, че в реката все още има риба, но скоро и това ще се промени, ако не се вземат мерки! След изчезването на рибата ще започнат да изчезват един по един и други видове организми, а накрая… накрая ще изчезнем и ние – „най-висшите“! Замислете се… и направете нещо!“, написа доброволец във фейсбук страницата „Да изчистим р. Струма“.

Според жители на Кюстендил основният замърсител е ромската махала в края на града, покрай която минава река Банщица, а жителите на квартал „Изток“ използват коритото за сметище. Тази река се влива в Струма на около 5 км след град Кюстендил, като се явява един от основните замърсители.

Припомняме, че през месец февруари плаващо сметище по коритото на Струма се образува след пороите у нас, а кюстендилци събраха 1 тон боклук само в един речен участък. Доброволците призовават за по-чести акции, но и настояват за по-силен контрол върху нерегламентираните сметища.

Припомняме, че през последните часове и в Благоевградско се отприщи нова лавина от боклуци. Недобросъвестни жители замърсиха Делвинско дере само ден след като то бе основно почистено от общинска фирма „Биострой“. При проверка, извършена от служители към звено „Инспекторат“ при Дирекция „Екология и чиста среда“, е установено, че на място отново има изхвърлени отпадъци.
Към момента, по разпореждане на кмета Илко Стоянов, се събира и извозва боклук от всички нерегламентирани сметища. Община Благоевград апелира жителите да изхвърлят отпадъците на определените за целта места.

RELATED ARTICLES

Most Popular