Saturday, May 18, 2024
HomeНовиниСвятИндийската космическа станция все по-близо до Слънцето

Индийската космическа станция все по-близо до Слънцето

Индийската космическа станция, изпратена да изследва Слънцето, измина 920 000 км, което е повече от половината път до целта, предаде АФП, като цитира Индийската организация за космически изследвания (ISRO).

Апаратът “Адитя-L1”, чието име на санскрит означава “слънце”, беше изстрелян на 2 септември за четиримесечна мисия, пише БТА. Той е снабден с научни инструменти за наблюдение на външните слоеве на Слънцето.

Станцията е напуснала “сферата на влияние на Земята”, поемайки към точката на Лагранж L1, обявиха в неделя от Индийската организация за космически изследвания. Тя се намира на 1,5 милиона километра от Земята.
“Това е вторият пореден път, в който ISRO изпраща космически апарат извън сферата на влияние на Земята, като първият е мисията “Марс Орбитър” (2013-2014 г.), добави космическата агенция.
Япония и Китай също са изстреляли свои собствени мисии за наблюдение на Слънцето, макар и в околоземна орбита.
Ако новата индийска мисия е успешна, то сондата ще бъде първата, която азиатска държава извежда в орбита около Слънцето, отбелязва АФП.

САЩ и Европейската космическа агенция (ЕКА) имат космически апарати за изучаване на Слънцето, като се започне с програмата “Пионер” (Pioneer) на НАСА през 60-те години на миналия век.
На 23 август т.г. Индия стана първата страна, която приземи космически апарат близо до южния район на Луната. Преди нея само САЩ, СССР и Китай бяха извършили успешно такава операция.
Връзката с лунохода, доставен на естествения спътник на Земята през август в рамките на мисията „Чандраян-3“, обаче беше изгубена. Засега той не е реагирал на опитите на специалистите да я възстановят.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular